Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ În premieră, administrația…

LIVE TEXT În premieră, administrația Trump autorizează exportul de articole defensive pentru Ucraina. Valoarea lor se ridică la 50 de milioane de dolari SUA. Război în Ucraina, ziua 1163

Armament american livrat Ucrainei, imagine de arhivă. Foto: Getty Images

UPDATE 20:10 Administrația Trump a notificat Congresul SUA că urmează să autorizeze „exportul de articole defensive” în valoare de 50 de milioane de dolari pentru Ucraina. Aceasta este prima astfel de solicitare, de când Donald Trump a ajuns președintele SUA, legată de furnizarea de armament destinat Ucrainei, transmite Digi24.

Solicitarea se referă la „articole defensive, incluzând date tehnice și servicii defensive”, care totalizează peste 50 de milioane de dolari. Nu se oferă detalii legate de tipul de armament sau echipamente care fac obiectul respectivului export către Ucraina.

UPDATE 19:48 Vicepreședintele SUA, J.D. Vance, a anunțat despre planurile lui Donald Trump de opri războiul din Ucraina în următoarele 100 de zile. El a declarat asta într-un interviu pentru Fox News.

Potrivit lui, există o „prăpastie foarte mare” între Ucraina și Rusia în ceea ce privește modul de încheiere a războiului, iar administrația Trump va lucra pentru a „încerca să aducă aceste două părți împreună” în următoarele 100 de zile. Potrivit lui, fiecare țară trebuie să vină cu o propunere de pace.

„Avem propunerea de pace lansată și emisă și vom munci din greu în următoarele 100 de zile pentru a încerca să-i aducem pe acești oameni împreună”, a spus Vance.

UPDATE 15:10 Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind „un pas important” în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Acordul economic între SUA și Ucraina, intens promovat de președintele american Donald Trump și semnat miercuri la Washington, prevede crearea unui fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene.

Acordul intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în curs de desfășurare pentru a găsi o soluție la conflict, la trei ani după invazia rusă a Ucrainei.

„Aceasta marchează un pas important în parteneriatul strategic dintre Ucraina și SUA, care vizează consolidarea economiei și securității Ucrainei”, a scris Sîbiha pe platforma X. El a declarat ca a informat-o pe șefa diplomației europene, Kaja Kallas, despre semnarea acordului și că au discutat despre măsurile de „coordonare a pașilor înainte de evenimente internaționale importante. (…) Am discutat despre eforturile diplomatice recente și următorii pași necesari pentru a realiza o pace justă și durabilă”, a mai spus șeful diplomației ucrainene.

UPDATE 11:40 Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a salutat semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite, calificând acesta drept un pas important spre încheierea războiului ruso-ucrainean.

„Datorită leadership-ului președintelui SUA, astăzi Statele Unite și Ucraina au semnat Acordul privind Fondul de Investiții pentru Reconstrucție — un moment de referință în prosperitatea noastră comună și un pas important în încheierea acestui război,” a scris Rubio pe X.

Statele Unite și Ucraina au semnat un acordul privind exploatarea comună a resurselor energetice și minerale ucrainene. Cele două țări au convenit, de asemenea, să înființeze un fond de investiții pentru reconstrucție, menit să sprijine redresarea economică a Ucrainei după războiul cu Rusia, relatează BBC.

Conform sursei citate, acordul prevede o colaborare egală, în proporție de 50:50, și va trebui ratificat de Parlamentul de la Kiev. Totodată, Statele Unite s-au angajat să ofere Ucrainei noi forme de sprijin, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană.

Departamentul Trezoreriei al SUA a emis un comunicat de presă privind noul Fond de Investiții pentru Reconstrucția Ucrainei. Reporterii BBC menționează că tonul comunicatului este considerabil mai solidar cu Ucraina decât cel exprimat în mod obișnuit de administrația Trump. 

În comunicatul emis, partea americană a făcut referire la „invazia pe scară largă a Rusiei” și a subliniat că „nicio persoană sau stat care a finanțat ori susținut mașinăria de război a Rusiei nu va beneficia de pe urma reconstrucției Ucrainei”.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a afirmat într-un mesaj video că acest acord va contribui la „valorificarea potențialului de creștere economică al Ucrainei”.

Kremlinul nu a comentat, deocamdată, acordul încheiat.

UPDATE 9:55 În noaptea de 1 mai, trupele ruse au atacat Odesa cu drone kamikaze. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Oleh Kiper.

În urma atacului au fost avariate blocuri de locuințe, case particulare, un supermarket, o școală și mai multe automobile. În unele locuri au izbucnit incendii.

De asemenea, au fost confirmate două persoane decedate și alte cinci rănite. Medicii le acordă acestora îngrijirile necesare.

UPDATE 9:40 Rusia a pierdut 953 190 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, lansată pe 24 februarie 2022, potrivit unui raport publicat la 1 mai de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Cifra include și cele 1 230 de pierderi înregistrate de trupele ruse în ultimele 24 de ore.