Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   La București începe reuniunea miniștrilor…

La București începe reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO

Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice începe marți, la București, fiind primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, scrie Digi24. Evenimentul este găzduit, în numele României, de ministrul Bogdan Aurescu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care este deja la București încă de luni, va prezida reuniunea, care se va încheia miercuri cu o declarație comună, dar şi cu semnarea altor documente.

Reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea țării noastre la Alianță, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la București din 2008.

Totodată, este prima reuniune a NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârșitul lunii iunie 2022, şi, în acest sens, va marca o etapă esențială în operaționalizarea noului Concept Strategic al Alianței.

Alături de șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalți înalți oficiali politici şi militari ai Alianței, la Reuniunea de la București vor participa miniștrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la organizație.

La sesiunile deschise partenerilor din cadrul reuniunii vor participa miniștrii Afacerilor Externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herțegovina.

Prima zi a reuniunii va oferi oportunitatea marcării, printr-un eveniment de diplomaţie publică, a 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, la care România, alături de alte șase state membre, a fost invitată să se alăture Alianței Nord-Atlantice. Conform Ministerului de Externe al României, marți vor avea loc două sesiuni de lucru, inclusiv o sesiune cu participarea ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, în calitate de partener al Alianței.

Ministeriala va continua miercuri cu alte două sesiuni de lucru în format aliat, la care vor participa cei doi invitați – miniștrii de Externe din Finlanda şi Suedia, iar la ultima sesiune şi partenerii Alianței – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herțegovina.

În ambele zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va susține o conferință de presă.