Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Kremlinul spune că Rusia nu-i…

Kremlinul spune că Rusia nu-i va furniza gaze naturale Europei dacă refuză să achite în ruble, așa cum a cerut Putin

Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova. „Nu vom furniza gaze în mod gratuit, asta este clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia elaborează metode de acceptare a plăților pentru exporturile sale de gaze în ruble și va lua decizii în timp util în cazul în care țările europene refuză să plătească în ruble, a anunțat luni Kremlinul, scrie Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către „ţările neprietenoase”, între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti.

Banca centrală a Rusiei, guvernul și Gazprom, care reprezintă 40% din importurile de gaze europene, ar trebui să-și prezinte propunerile de plată a gazelor în ruble președintelui Vladimir Putin până pe 31 martie.

Italia va continua să plătească Rusiei pentru energie în euro, a declarat săptămâna trecută un consilier economic de top al guvernului italian.