Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Jurnalistul Roman Protasevici, condamnat la…

Jurnalistul Roman Protasevici, condamnat la opt ani de închisoare de regimul Lukașenko, anunță că a fost grațiat – presa din Belarus

Roman Protasevici. Sursa foto: belta.by

Jurnalistul din Belarus, Roman Protasevici, în vârstă de 27 de ani, care pe 3 mai a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru acuzații legate de reportajele sale critice la adresa lui Alexandr Lukașenko, a anunțat luni, 22 mai, că a fost grațiat, scrie BELTA.

„Chiar acum am semnat toate documentele relevante care atestă că am fost grațiat. Aceasta, desigur, este o veste minunată”, a declarat Roman Protasevici.

Protasevici, unul dintre creatorii canalului Nexta Live Telegram, a relatat pe larg despre protestele în masă împotriva lui Lukașenko, organizate în urma alegerilor prezidențiale din 2020, pe care opoziția și guvernele occidentale le-au denunțat ca fiind fraudate.

Pe 3 mai, un tribunal din Minsk l-a condamnat pe Roman Protasevici la opt ani de închisoare pentru acuzații legate de reportajele sale critice la adresa lui Lukașenko. Un alt fondator al Nexta, Stepan Putila, și fostul redactor Yan Rudik, au fost și ei condamnați de aceeași instanță, fără a fi prezenți, la 20 și, respectiv, 19 ani de închisoare.

Protasevici, care lucra ca editor și administrator al canalului Nexta Live, a fugit din Belarus în 2019. Pe 23 mai 2021, el și iubita lui de atunci, cetățeana rusă Sofia Sapega, au fost arestați după ce zborul de linie al unei companii private, în care se aflau, a fost deturnat din ordinul lui Lukașenko și obligat să aterizeze la Minsk.

După arestarea sa, pe 3 iunie 2021, Protasevici a fost prezentat la Postul naţional de televiziune din Belarus, mărturisind cu lacrimi că s-a implicat în proteste antiguvernamentale, complotând pentru a-l răsturna pe Lukașenko. În imaginile video acesta „şi-a recunoscut vina în organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă ordinea publică şi a spus că vrea să-şi îndrepte greşelile”. Svetlana Tihanovskaia a spus atunci că recunoaşterile sunt false şi au fost forţate. Tatăl jurnalistului la fel a susținut că imaginile video în care apare Raman Protasevici au fost făcute „sub constrângere”: „E clar că fusese agresat fizic”.