Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Japonia interzice importurile de cărbune…

Japonia interzice importurile de cărbune din Federația Rusă și expulzează 8 diplomați ruși

Sursa foto: Reuters

Japonia a anunțat vineri, 8 aprilie, că va interzice importurile de cărbune din Rusia, în cadrul unei escaladări ample a sancțiunilor care include și expulzarea a opt diplomați ruși, transmite Reuters.

Japonia s-a alăturat Statelor Unite ale Americii și statelor din Uniunea Europeană, care au anunțat în această săptămână sancțiuni de amploare, cum ar fi interzicerea importului de cărbune și înghețarea activelor băncilor rusești și persoanelor fizice, inclusiv a fiicelor președintelui rus Vladimir Putin.

„Rusia a încălcat în mod repetat dreptul umanitar internațional prin uciderea civililor și prin atacarea centralelor nucleare. Acestea sunt crime de război de neiertat. Prin măsuri decisive (împotriva Rusiei, n.r.) și un sprijin care să răspundă nevoilor poporului ucrainean, vom arăta că comunitatea internațională nu va accepta niciodată ultrajul Rusiei și că Japonia este alături de Ucraina”, a declarat premierul Japoniei, Fumio Kishida, într-o conferință de presă.

Într-o mișcare rară pentru Japonia, Ministerul de Externe a anunțat că expulzează opt diplomați ruși și reprezentanți comerciali, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.

„Cerem trupelor rusești să se retragă imediat. Propaganda sa care neagă uciderea civililor și spune că aceste incidente sunt falsificate de Occident sunt complet inacceptabile”, a declarat secretarul de presă al Ministerului de Externe, Hikariko Ono.

Decizia privind interzicerea importului de cărbune rusesc a marcat o schimbare pentru Japonia, al treilea mare importator de cărbune din lume, care inițial s-a aliniat cu greu la națiunile occidentale care au interzis importurile de cărbune.

Rusia a reprezentat 11% din totalul importurilor de cărbune ale Japoniei în 2021. Federația Rusă a fost al cincilea mare furnizor al Japoniei de țiței și gaze naturale lichefiate (GNL) în 2021.

Japonia importă aproape tot cărbunele pe care îl consumă, ceea ce o face al treilea mare importator după India și China, potrivit datelor Administrației americane pentru informații energetice.

Anterior, premierul Japoniei a declarat că va depune eforturi pentru a reduce dependența de alte surse de energie rusești, inclusiv de petrol, și că va compila măsuri pentru a face față creșterii prețului combustibilului până la sfârșitul lunii aprilie, pentru a proteja economia japoneză.