Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Întâlnirea dintre Biden și Putin…

Întâlnirea dintre Biden și Putin are loc astăzi. BBC: Liderul SUA și cel al Federației Ruse au stabilit „discuții tensionate” la Geneva

Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin se pregătesc să se așeze la masa de discuții la primul lor summit, calificat istoric, care se va desfășura la Geneva.

Jurnaliștii de la BBC scriu că Joe Biden a ajuns marți pe aeroportul din Geneva, Elveția, unde şi-a reafirmat voinţa de a reda forţă relaţiei transatlantice şi de a transmite un mesaj clar Moscovei.

Între timp, o sursă din delegația rusă a declarat pentru TASS că avionul președintelui rus Vladimir Putin a decolat spre Geneva miercuri, în urmă cu aproximativ o oră.

Cei doi lideri urmează să se exprime separat, miercuri, în urma întâlnirii. Nicio conferinţă de presă comună nu este prevăzută.

Pe masa discuțiilor se vor afla subiecte complicate, precum evitarea unei confruntări directe între cele două țări, cazul Navalnîi și respectarea drepturilor omului, situația din Belarus, războiul din Ucraina și atacurile hackerilor ruși, însă nimeni nu se așteaptă la un rezultat major în urma discuțiilor, având în vedere că diferențele dintre Casa Albă și Kremlin par să fie în prezent ireconciliabile în ceea ce privește o gamă extrem de largă de probleme, relatează  indică Foreign Policy.

Casa Albă a stabilit în mod voit ştacheta cât mai jos şi a anunţat că nu se sunt de aşteptat anunţuri importante şi că obiectivul pe termen lung este ca relaţiile între cele două ţări să fe mai ”stabile şi previzibile”. La summitul G7 din Cornwall, Biden a lăsat să se întrevadă chiar o formă de fatalism. ”Pentru că el este Putin”, a răspuns el la o întrebare despre eficienţa avertismentelor şi sancţiunilor impuse Moscovei.

În ceea ce-l priveşte pe Putin, experţii citați de presa internațională spun că acesta a obţinut deja ceea ce voia, şi anume organizarea acestui summit, ca o ilustrare a importanţei Rusiei. Recunoaşterea puterii Rusiei este laitmotivul lui Putin de două decenii de când se află la putere.

VIDEO/ Joe Biden a ajuns în Regatul Unit. Avertismentul făcut către Rusia

Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin va avea loc, în iunie, la Geneva