Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După ce a condus Kazahstanul…

După ce a condus Kazahstanul 30 de ani, Nursultan Nazarbaiev și-a dat demisia

Foto: REUTERS/Shamil Zhumato

Nursultan Nazarbayev, care a venit la putere în timpul Uniunii Sovietice și a condus Kazahstanul timp de aproape 30 de ani, iar în 2015 – la ultimele alegeri – a primit 97,75% din voturi, și-a anunțat demisia, scrie Novaia Gazeta.

„Am decis să renunţ la prerogativele funcţiei de preşedinte. Nu a fost o decizie simplă”, a declarat Nursultan Nazarbaiev într-un discurs televizat.

Nazarbaiev a declarat că a făcut totul pentru ca republica să se recupereze după prăbușirea URSS și să intre pe scena mondială ca un mare jucător.

Atribuțiile președintelui Kazahstanului urmează a fi preluate de Kassom-Jomart Tokaiev, preşedintele Camerei superioare a Parlamentului.

Timp de 30 de ani, Nazarbaiev a îndepărtat cu îndemânare toate figurile politice majore, fără a lăsa măcar un singur politician care să poată fi numit succesor.

Aparent, funcția de președinte ar putea fi ocupată de fiica cea mai mare a lui Nazarbaiev. În mod oficial, nimic nu o împiedică să participe la următoarele alegeri prezidențiale. Fiica lui Nazarbaiev nu are însă suficientă experiență, iar numele ei a figurat și în câteva scandaluri. Totuși, aceste lucruri nu sunt importante în cazul în care Nazarbaiev o va indica pe ea drept succesoare.

Deși a demisionat, Nazarbaiev deține în continuare toate structurile de putere din țară.

Scrisoarea lui Voronin către Nazarbaev și businessul din Kazahstan al familiei Stati

În octombrie 2008, presa de la Chişinău a publicat o scrisoare a preşedintelui Voronin, adresată omologului său kazah, Nursultan Nazarbaev, prin care cerea închiderea activităților omului de afaceri Anatol Stati (două companii în Kazahstan, numite KazPolMunai şi Tolkynneftegaz). Holdingul lui Stati, Ascom, desfăşura de asemenea activităţi în Turkmenistan, Kurdistan şi Sudan. Scrisoarea a fost criticată şi ridiculizată în presă. Părea incredibil ca preşedintele Kazahstanului să ţină cont de această scrisoare, în care se solicita reprimarea unui investitor străin.

„Stati desfăşoară campanii propagandistice şi politice şi finanţează în mod intransparent partide politice din opoziţie”, se spunea în scrisoarea lui Voronin. La câteva luni de la acea scrisoare, activităţile lui Stati s-au confruntat cu probleme foarte serioase în Kazahstan.

Astfel, în numele „întăririi în continuare a încrederii” reciproce între cei doi, în următoarele săptămâni de octombrie 2008, regimul Nazarbaev a desfăşurat numeroase controale la firmele grupului ASCOM din Kazahstan, deschizând mai multe dosare penale şi administrative, confiscând bunurile şi proprietăţile companiilor „Tolkyneft” şi „Kazpolmunay”, care, în consecinţă, şi-au sistat activitatea.

Stati a respins public acuzaţiile cu privire la faptul că ar susţine financiar partide de opoziţie, deşi, ca cetăţean al R. Moldova, ar avea drepturi depline să facă aşa ceva. 

Ulterior, în cadrul unui interviu pentru RISE Moldova, controversatului om de afaceri Veaceslav Platon a declarat că Vlad Plahotniuc este cel care, din numele lui Voronin, i-a scris lui Nursultan Nazarbaev că Anatol Stati este un terorist.

Foto: REUTERS/Shamil Zhumato