Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Dosarul Wuhan: O scurgere de…

Dosarul Wuhan: O scurgere de documente dezvăluie haosul din China în primele etape ale Covid-19 CNN

Mai multe documente internaționale secrete ajunse în posesia jurnaliștilor CNN au dezvăluit despre izbucnirea unui focar de gripă important și nediscretat la începutul lunii decembrie 2019 în provincia Hubei. Focarul a fost resimțit cel mai grav în Uichang și Xianning. Wuhan – epicentrul focarului de coronavirus, a fost a treia regiune ce mai afectată de gripă.

Documente confidențiale obținute de CNN arată că autoritățile din China au raportat un număr mai mic de cazuri decât cel real.

Potrivit CNN, documentele secrete arată și descrie haosul care domnea în Wuhan la începutul pandemiei.

10 februarie 2020. Un grup de lucrători medicali din prima linie, probabil epuizați, stau strânși la o conferință video, în timp ce cel mai puternic om din China își ridică mâna în formă de salut. Este 10 februarie la Beijing și președintele Xi Jinping, care mai multe săptămâni a lipsit din viziunea publică, se adresează personalului spitalului din orașul Wuhan, în timp ce acesta se luptă pentru a limita răspândirea unui coronavirus încă fără nume oficial.

Dintr-o cameră securizată la aproximativ 1.200 de kilometri (745 mile) de epicentru, Xi și-a exprimat condoleanțele celor care au murit în focar. El a cerut o mai mare comunicare publică, întrucât în ​​întreaga lume au crescut îngrijorările cu privire la potențiala amenințare reprezentată de noua boală.

În aceeași zi, la 10 februarie, autoritățile chineze au raportat 2.478 de noi cazuri confirmate – ridicând numărul global la peste 40.000, cu mai puțin de 400 de cazuri care au avut loc în afara Chinei continentale. Cu toate acestea, CNN dezvăluie acum modul în care documentele oficiale circulate intern arată că aceasta a fost doar o parte din situația reală din China.

Într-un raport marcat „document intern, vă rugăm să păstrați confidențialitatea”, autoritățile locale de sănătate din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, enumeră un total de 5.918 cazuri nou detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului public oficial cazuri, împărțind totalul într-o varietate de subcategorii. Această cifră mai mare nu a fost niciodată dezvăluită pe deplin în acel moment, deoarece sistemul contabil al Chinei părea, în tumultul primelor săptămâni ale pandemiei, să minimizeze severitatea focarului.

Cifra nedezvăluită anterior se numără printre un șir de dezvăluiri cuprinse în 117 pagini de documente divulgate de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, partajate și verificate de CNN.

Luate împreună, documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere din interiorul Chinei de la începutul pandemiei și oferă prima fereastră clară asupra a ceea ce autoritățile locale știau pe plan intern.

Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzațiile făcute de Statele Unite și alte guverne occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus, susținând că a fost deschisă de la începutul focarului. Cu toate acestea, deși documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a estompa constatările, ele dezvăluie numeroase neconcordanțe în ceea ce autoritățile credeau că se întâmplă și ceea ce a fost dezvăluit publicului.

Documentele, care acoperă o perioadă incompletă între octombrie 2019 și aprilie 2020, dezvăluie ceea ce pare a fi un sistem inflexibil de îngrijire a sănătății constrâns de birocrația și de procedurile rigide care nu erau echipate pentru a face față crizei emergente. Documentele arată dovezi că, în câteva momente critice din faza incipientă a pandemiei, au fost efectuați pași greșiți și indică un model de eșecuri instituționale.

Datele din documente mai arată lentoarea cu care au fost diagnosticați pacienții locali cu Covid-19. Chiar dacă autoritățile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului inițial ca fiind eficientă și transparentă, documentele arată că oficialii locali din domeniul sănătății se bazau pe mecanisme de testare și raportare defectuoase. Un raport din documente de la începutul lunii martie spune că timpul mediu dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, ceea ce ar fi îngreunat în mod semnificativ pașii de monitorizare și combatere a bolii.

China și-a apărat cu fermitate modul de gestionare a focarului. La o conferință de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a publicat o carte albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informații referitoare la epidemie într-un „mod oportun, deschis și transparent”.

„În timp ce depunea eforturi totale pentru a conține virusul, China a acționat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate față de umanitate, poporul său, posteritatea și comunitatea internațională. A furnizat informații despre Covid-19 într-un mod complet profesional și eficient. A publicat informații autorizate și detaliate cât mai curând posibil în mod regulat, astfel răspunzând în mod eficient la preocuparea publicului și construind consensul public „, se arată în Cartea Albă.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China și Comisia Națională de Sănătate, precum și Comisia de Sănătate din Hubei, care supraveghează CDC provincial, pentru comentarii cu privire la constatările dezvăluite în documente, dar nu a primit niciun răspuns.

Experții în sănătate au declarat că documentele dezvăluite de ce contează ceea ce știa China în primele luni.

„E clar că au făcut greșeli – și nu doar greșeli care se întâmplă atunci când ai de-a face cu un virus nou – au fost erori birocratice și motivate politic”, a spus Yanzhong Huang, expert al Consiliului pentru relații externe, care a scris mult despre sistemul de sănătate publică din China.

„Aceste erori au avut consecințe globale. Nu poți garanta niciodată 100% transparență. Nu este vorba doar de a ascunde informații, ci ești constrâns de tehnologie și de alte probleme care apar în cazul unui virus nou. Dar chiar dacă ar fi fost 100% transparente, probabil că nu ar fi oprit această dezvoltare într-o pandemie”, adaugă el.

Marți, 1 decembrie, se împlinește un an de când primul pacient cunoscut a prezentat simptome ale bolii în Wuhan, capitala provinciei Hubei, potrivit unui studiu cheie din revista medicală Lancet.

În același timp în care se crede că virusul a apărut pentru prima dată, documentele arată că se desfășura o altă criză de sănătate: Hubei se confrunta cu un focar semnificativ de gripă. Documentele arată că a fost înregistrată o creșterea de 20 de ori mai mare decât nivelul înregistrat în anul precedent, situația punând presiune suplimentară pe un sistem de îngrijire a sănătății deja afectat.

„Epidemia de gripă”, după cum au menționat oficialii în document, nu a fost prezentă doar la Wuhan în decembrie, ci a avut un nivel ridicat și în orașele învecinate Yichang și Xianning. Rămâne neclar ce impact sau legătură a avut vârful de gripă asupra focarului Covid-19. Și, deși nu există nicio sugestie în documente, cele două crize paralele sunt legate. Informațiile referitoare la amploarea vârfului de gripă în Hubei încă nu au fost făcute publice.

Documentele dezvăluite vin ca o presiune din partea SUA și a Uniunii Europene asupra Chinei, pentru ca să coopereze pe deplin cu o anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la originile virusului care s-a răspândit de atunci în toate colțurile globului, infectând peste 60 de milioane de oameni și ucigând 1,46 milioane.

Însă, până acum, accesul experților internaționali la înregistrările mediale ale spitalelor și la datele brute din Hubei a fost limitat. OMS a spus săptămâna trecută că au primit „asigurări de la colegii noștri guvernamentali chinezi că o excursie pe teren” va fi acordată ca parte a anchetei lor.

Sursa: CNN