Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   De la izbucnirea pandemiei, UE,…

De la izbucnirea pandemiei, UE, statele sale membre și instituțiile financiare europene, alcătuind împreună Echipa Europa, au acordat țărilor partenere 34 de miliarde de euro pentru combaterea COVID-19

sursa: EU4Moldova

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, la începutul anului 2020, UE, statele sale membre și instituțiile financiare europene, alcătuind împreună Echipa Europa, au acordat țărilor partenere 34 de miliarde de euro sub formă de sprijin pentru combaterea pandemiei și a consecințelor acesteia.

Această sumă depășește cu mult pachetul inițial de sprijin în valoare de 20 de miliarde de eruo, promis de Echipa Europa în primăvara anului 2020, care se ridică în prezent la 46 de miliarde de euro. Echipa Europa a mobilizat sprijin pentru peste 130 de țări.

„În primăvara anului trecut, lumea s-a confruntat cu o criză fără precedent. Comunitatea internațională trebuia să ofere un răspuns comun. Echipa Europa a răspuns prin punerea în comun a expertizei și a resurselor noastre, valorificând punctele noastre forte pentru a oferi un sprijin mai bine direcționat, cu un impact mai mare. De asemenea, am adaptat programele UE pentru a răspunde mai bine nevoilor țărilor în curs de dezvoltare. Echipa Europa poate fi mândră că a mobilizat un astfel de pachet substanțial în doar un an pentru a ne sprijini partenerii din întreaga lume”, a declarat comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.

UE a ocupat, de asemenea, un rol principal în instituirea mecanismului COVAX, singura inițiativă globală care sprijină distribuirea echitabilă a vaccinurilor în întreaga lume, cu accent pe țările cu venituri mici și medii. În iunie curent, contribuția Echipei Europa la mecanismul COVAX era de peste 3 miliarde de euro.

Pachetul „Echipa Europa” a fost lansat la 8 aprilie 2020 de președinta von der Leyen pentru a sprijini țările partenere ale UE în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 și a consecințelor acesteia.

Acest sprijin global colectiv se axează pe următoarele aspecte: răspunsul în situații de urgență și nevoile umanitare imediate, consolidarea sistemelor de sănătate, de aprovizionare cu apă, de salubrizare și de nutriție și atenuarea consecințelor sociale și economice ale pandemiei.

La sfârșitul lunii februarie curent, Delegația UE în R. Moldova menționa că Uniunea Europeană a alocat un pachet în valoare de 128 de milioane de euro, pentru a ajuta R. Moldova în lupta împotriva crizei COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și susținerea grupurilor vulnerabile.