Comisia Europeană a propus un plan în valoare de 1,1 miliarde de euro pentru a contracara amenințările la adresa securității cibernetice
Comisia Europeană (CE) a propus marți, 18 aprilie, un plan în valoare de 1,1 miliarde de euro pentru a contracara amenințările la adresa securității cibernetice, subliniind preocupările tot mai mari legate de o serie de incidente cibernetice de mare amploare, transmite Reuters.
Utilizarea tot mai frecventă a războiului cibernetic în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina a declanșat, de asemenea, alarma.
„Proiectul va consolida solidaritatea la nivelul Uniunii pentru a detecta mai ușor incidentele cibernetice semnificative sau la scară largă, pentru a se pregăti și a răspunde mai bine la acestea, prin crearea unui scut european de securitate cibernetică și a unui mecanism cuprinzător de urgență cibernetică”, a declarat Executivul UE.
Astfel, vor fi deschise centre naționale și transfrontaliere, unde vor avea loc operațiuni de securitate care vor utiliza tehnologii de ultimă generație, precum inteligența artificială și analiza avansată a datelor, pentru a detecta amenințările și incidentele cibernetice transfrontaliere.
Mecanismul de securitate cibernetică va testa entitățile din sectoare extrem de critice, cum ar fi sănătatea, transporturile și energia, pentru a detecta eventualele vulnerabilități, conform sursei citate.
Legea privind solidaritatea cibernetică stabilește capacitățile UE de a face Europa mai rezilientă și mai reactivă în fața amenințărilor cibernetice, consolidând în același timp mecanismul de cooperare existent. Aceasta ar urma să contribuie la asigurarea unui peisaj digital sigur și securizat pentru cetățeni și întreprinderi și la protejarea entităților critice și a serviciilor esențiale, cum ar fi spitalele și utilitățile publice.