Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cehia solicită Rusiei despăgubiri, în…

Cehia solicită Rusiei despăgubiri, în valoare de peste 25 de milioane de euro, pentru exploziile din 2014 de la două depozite de muniţii

Foto: tass.ru

Guvernul ceh solicită despăgubiri în valoare de 25,5 de milioane de euro Rusiei pentru pagubele legate de exploziile din 2014 produse la două depozite de muniţii ale armatei cehe care s-au soldat cu decesul a două persoane, în care autoritățile cehe suspectează că sunt implicate servicii speciale rusești. Anunțul a fost făcut luni, 28 iunie, de către reprezentanții Ministerului Ceh de Externe.

Ministerul ceh de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a cere despăgubiri pentru exploziile de la un depozit de muniții în 2014.

„Ministrul adjunct responsabil de departamentele juridice și consulare [ale Ministerului ceh al afacerilor externe], Martin Smolek, l-a invitat luni, 28 iunie 2021, pe ambasadorul rus Alexander Zmeevsky să discute cu el două probleme juridice internaționale deschise în prezent în relațiile dintre state [Republica Cehă și Federația Rusă]”, – se arată în mesaj.

Așa cum se indică în mesajul Ministerului Afacerilor Externe, printr-o notă diplomatică, partea cehă „solicită despăgubiri totale pentru daunele” provocate de exploziile din Vrbetica și solicită Rusiei „să înceapă negocierile pe această temă”. Potrivit unei declarații a Ministerului de Externe ceh, Smolek a susținut, de asemenea, în timpul unei întâlniri cu Zmeevsky că decizia guvernului rus de a include Republica Cehă în lista statelor care nu sunt prietenoase Rusiei „contravine Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice [1961] și Tratatul privind relațiile de prietenie și cooperarea dintre Federația Rusă și Republica Cehă [din 1993] ”, și a insistat asupra anulării acestuia.

Potrivit ziarului Mlada fronta Dnes, autoritățile cehe au estimat daunele la aproximativ 650 de milioane de coroane (aproximativ 25,5 milioane de euro).

Despre valoarea compensației Deputatul din Republica Cehă, avocatul Stanislav Polchak, reprezentând interesele victimelor exploziilor din așezările Vrbetica, a declarat pe 21 iunie că despăgubirile pentru acestea și regiunea Zlín, pe teritoriul administrativ al cărui incident a avut loc, ar trebui să se ridice la aproximativ 350 de milioane de coroane (aproximativ 13,7 mln euro), care sunt furnizate de factura relevantă.

„Conform proiectului de lege pregătit, așezările și regiunea Zlín, afectate de consecințele exploziilor din Vrbetica, ar trebui să primească 350 de milioane de coroane despăgubiri [de la stat], care vor fi împărțite între ele”, a spus Polczak. Această sumă, potrivit parlamentarului, statul ceh trebuie să o plătească până la sfârșitul anului 2021.

Locuitorii din satul Vrbetica și din localitățile din jur trebuie să solicite în mod independent autorităților despăgubiri pentru daune. Potrivit lui Polchak, aceștia ar trebui să primească în total aproximativ 300 de milioane de coroane (aproximativ 11,7 milioane de euro). Potrivit lui Polchak, fiecare dintre locuitorii din Vrbetice care au cerut despăgubiri pot primi 90 de mii de coroane (aproximativ 3.529 €), precum și locuitorii din cele mai îndepărtate așezări de la el, unde daunele provocate de explozii au fost mai puțin semnificative, 15 mii de coroane. Compensația ar trebui primită, în special, de către locuitorii orașului Slavicin, satele Lipova, Galusice și Vlahovice, din care Vrbetice este o parte administrativă.