Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bombardamente în regiunea rusă Belgorod.…

Bombardamente în regiunea rusă Belgorod. Autoritățile anunță că un om a murit, iar doi au fost răniți

Sursa foto: Telegram

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Veaceslav Gladkov, a anunțat marți dimineață, 23 mai, că continuă „curățare a teritoriului”  în raionul de frontieră Graivoron, unde un detașament al „Corpului Voluntarilor Ruși” a intrat cu o zi înainte. Potrivit guvernatorului, doi civili au fost răniți, iar o femeie, născută în 1941, a murit în timpul evacuării. Informațiile despre răniți, potrivit lui Gladkov, trebuie încă verificate. De asemenea, mai multe canale de Telegram scriu că în noaptea de 23 mai au fost atacate clădirile FSB-ului și al Ministerului de Interne al regiunii Belgorod. Informația nu este confirmată oficial.

„Curățarea teritoriului de către Ministerul Apărării împreună cu forțele de ordine continuă. Dar fac apel acum la locuitorii din districtul Graivoron, care și-au abandonat temporar locuințele, să nu se întoarcă încă la casele lor. (…) Există informații că există doi civili răniți în acele localități în care a intrat inamicul. Până în prezent, forțele de securitate nu au reușit să ajungă la ei”, a declarat guvernatorul Gladkov.

Mash, SOTA și canalului pro-Kremlin Rybar, ținta atacului a fost Serviciul Federal de Securitate al regiunii Belgorod.

Strada Preobrajenskaia, unde se află clădirea FSB, a fost blocată după explozie. După cum notează Mediazona, Ministerul Afacerilor Interne din regiunea Belgorod se află la jumătate de kilometru distanță, pe o stradă paralelă.

Mash spune că o dronă „a aruncat un dispozitiv exploziv improvizat pe acoperișul clădirii FSB”, iar „drona ar fi putut ataca și clădirea Departamentului de Afaceri Interne, care se află de alături”. Guvernatorul regional, Veaceslav Gladkov, Ministerul pentru Situații de Urgență nu au comentat explozia din Belgorod.

La 22 mai, în regiunea Belgorod a fost impus un regim de „operațiune antiteroristă”, ceea ce presupune interzicerea difuzării oricăror alte informații decât cele provenite din surse oficiale.

Reprezentantul Serviciului ucrainean de informații de stat, Andrei Iusov, a confirmat pentru ziarul Suspilne că Legiunea „Libertate Rusiei” și Corpul Voluntarilor Ruși desfășoară o operațiune pentru a crea o „bandă de securitate” pentru protecția civililor ucraineni.

Potrivit acestuia, operațiunea este efectuată exclusiv de cetățeni ruși. Între timp, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a fost informat despre o „tentativă de pătrundere” în regiunea Belgorod de către „diversioniștii ucraineni”. Anterior, Legiunea „Libertății Rusiei” și Corpul Voluntarilor Ruși au declarat că unitățile lor au „eliberat complet” Kozinka din regiunea Belgorod.

Corpul voluntarilor ruși este o unitate din cadrul forțelor Apărării Teritoriale ale Ucrainei. Este format din voluntari originari din Rusia, care au luptat în țara lor natală împotrivă regimului lui Putin. După invazia din 24 februarie, acești soldați au decis să se unească într-o singura unitate și acum îndeplinesc sarcini de luptă ca parte a batalionului 98 „Azov-Nipru” din brigada 108 a Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie publicația ucraineana Glavkom.