Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Atleta din Belarus, forțată să…

Atleta din Belarus, forțată să se întoarcă în țară, va ajunge în Polonia miercuri

Foto: Profimedia Images

Atleta din Belarus Krystsina Tsimanouskaya, care a declarat că este obligată să-şi suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi să părăsească Japonia, s-a refugiat la Ambasada Poloniei de la Tokyo. Aceasta va ajunge în Polonia miercuri, 4 august, notează Reuters.

„Ea va zbura de la Tokyo direct către Varșovia pe 4 august. Atleta a acceptat oferta emisă de ministerul de Externe polonez de a solicita ajutor internațional, a făcut asta și a primit viză poloneză. Noi, cei de la Fundație, am ajutat-o ​​să obțină biletul spre Varșovia”, a declarat Aleksandr Opeykin, președintele Fundației de solidaritate sportivă din Belarus.

Potrivit Reuters, o sursă a fundației, care sprijină sportivii marginalizați pentru opiniile lor politice, a declarat că Tsimanouskaya intenționează să solicite azil în Germania sau Austria.

„Este o tânără sportivă, una de succes și evident că și-ar dori să-și continue cariera, așa că va avea nevoie de ajutor pentru a se antrena și a se dezvolta”, a spus Opeykin.

Atleta a ajuns luni, 2 august, la Ambasada Poloniei de la Tokyo.

Atleta din Belarus Krystsina Tsimanouskaya a primit viză umanitară în Polonia pe 2 august. Un anunț în acest sens a fost făcut de către ministrul adjunct al afacerilor externe din Polonia, Marcin Przydacz. 

Krystsina Tsimanouskaya, în vârstă de 24 de ani, a menționat duminică, 1 august, că se află într-o secţie de poliţie pe aeroportul din Tokyo. Tsimounouskaya declara că a fost forţată să-şi suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi să părăsească Japonia după ce şi-a criticat federaţia naţională pe reţelele de socializare.

Tsimanouskaya urma să participe la competiția de sprint 200 de metri, luni, însă s-a plâns că a fost forțată să participe la o altă cursă după ce niște coechipiere au fost declarate ineligibile.

Situația de la Jocurile Olimpice reprezintă cea mai nouă controversă în care este implicat regimul Lukașenko din Belarus.