Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Așa-numiții lideri din Lugansk și…

Așa-numiții lideri din Lugansk și din teritoriul ocupat al regiunii Herson i-au solicitat lui Putin să accepte aceste teritorii în componența Rusiei

Așa-numiții lideri din autoproclamata republică Lugansk și din teritoriul ocupat al regiunii Herson i-au solicitat liderului rus Vladimir Putin să accepte aceste teritorii în componența Rusiei. Adresările au fost făcute miercuri, 28 septembrie, de așa-numitul liderul al regiunii Lugansk, Leonid Pasecinik, și de „șeful” pro-rus al regiunii Herson, Volodimir Saldo.

„Eu, în calitate de șef al regiunii Herson, în contextul voinței locuitorilor din regiunea noastră, fac un apel către președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, cu propunerea de a accepta regiunea Herson în Federația Rusă ca un nou subiect. Locuitorii noștri au făcut alegerea lor istorică și au decis să devină parte a poporului multinațional al Federației Ruse, în care toți oamenii sunt egali unii față de alții și în fața legii”, a scris așa numitul șef al teritoriilor ocupate din regiunea Herson, Leonid Pasecinik.

Și așa-numitul lider din Lugansk i-a cerut lui Putin, acceptarea teritoriul regiunii Lugansk, ocupat de armata rusă, în componența Federației Ruse.

„Mult stimate Vladimir Vladimirovici, vă scriu în numele oamenilor din regiunea Lugansk! Ținând cont de aprobarea de către populația republicii a deciziei la referendum, vă rog să luați în considerare problema intrării Republicii Populare Lugansk în Rusia ca subiect al Federației Ruse!”, a scris Pasecinik.

Așa-numitul șef al autoproclamatei republici Donețk, Denis Pușilin, i-a cerut lui Vladimir Putin încă pe 20 septembrie, înainte de începerea „referendumurilor” să examineze „cât mai curând posibil” subiectul privind aderarea republicii separatiste la Rusia.

Iată ce a scris Pușilin pe Telegram.

„Mult stimate Vladimir Vladimirovici!

În cazul unei decizii pozitive în urma referendumului, despre care nu avem nicio îndoială, vă rog să examinați subiectul aderării Republicii Populare Donețk la Federația Rusă cât mai curând posibil.

Oamenii din Donbas merită să facă parte din Marea Țară, pe care au considerat-o întotdeauna Patria lor Mamă. Acest lucru va restabili dreptatea istorică, ceea ce așteaptă milioane de ruși”.

Potrivit surselor Meduza, președintele rus Vladimir Putin ar putea anunța pe 30 septembrie anexarea republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk, precum și a teritoriilor ocupate din regiunile Herson și Zaporojie.

Tot pe 30 septembrie, în Piața Roșie de la Moscova va fi organizat un concert în contextul „referendumurilor” din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Evenimentul va avea începe la ora 18:00, mai scrie Meduza.

Sursa citată menționează că, se presupunem, că după anunțul liderului rus, Duma de Stat ar putea vota deciziile aprobate de Putin în acest sens.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că Parlamentului rus se va întruni în ședință pe 3 și 4 octombrie pentru o ședință neprogramată, fără a preciza subiectul ședinței.

„Referendumurile” pentru aderarea la Rusia au fost organizate în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie, în perioada 23 – 27 septembrie. Anunțul despre organizarea „referendumurilor” a fost făcut pe 20 septembrie. Înainte de începerea „referendumurilor”, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va susține decizia locuitorilor din regiunile în care are loc „votarea”.

„Sub supravegherea atentă a soldaților cu mitraliere”. Cum a decurs prima zi a referendumului în teritoriile ocupate ale Ucrainei

Potrivit RBC, rezultatele „votului” sunt următoarele:

În autoproclamata republică Lugansk – 98,42% au votat pentru aderarea la Rusia
În autoproclamata republică Donețk – 99,23% pentru aderarea la Rusia
Teritoriile ocupate de ruși din regiunea Herson – 87,05% pentru aderarea la Rusia
Teritoriile ocupate de ruși din regiunea Zaporojie – 93,1% pentru aderarea la Rusia

Înainte de a se uni cu Rusia, regiunea Zaporojie intenționează să declare independența întregii regiuni, a declarat Vladimir Rogov, membru al așa-numitului consiliul principal al administrației militar-civile pro-ruse a regiunii, citat de presa rusă. În prezent, doar 73% din teritoriul regiunii este sub controlul armatei ruse.

Pe 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Vladimir Putin a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk

Pe 24 februarie 2022, la ora 4:00, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.