Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alexei Navalny îi cheamă pe…

Alexei Navalny îi cheamă pe ruși să protesteze din nou în weekend

Susținătorii opozantului rus Alexei Navalny au fost chemați să protesteze în fața clădirii serviciului de informații rus FSB (succesorul KGB), duminică, 31 ianuarie, scrie The Guardian.

Echipa lui Navalny a publicat mesajul de mobilizare pe Facebook, cerând susținătorilor opozantului rus să protesteze pașnic pentru eliberarea acestuia din ares

Protestul ar urma să se desfășoare atât în fața clădirii din Lubianka, sediul FSB, cât și în piața Staraia, acolo unde se află administrația prezidențială rusă. Ar fi al doilea weekend de proteste în Rusia, după reîntoarcea lui Navalny în țară.

„Vom merge în marş prin Moscova. Ne vom stabili traseul în funcţie de situaţie”, a precizat echipa lui Navalny, pe Facebook. Opoziţia rusă se reuneşte cu regularitate în faţa clădirii din Lubianka, în care funcţiona o închisoare în perioada sovietică, – un simbol al terorii staliniste – unde serviciile secrete comuniste au torturat şi executat mii de persoane. Mai recent, Aleksei Navalny a acuzat FSB că se află în spatele otrăvirii sale la sfârşitul lunii august cu agent neurotoxic Noviciok, la ordinul lui Vladimir Putin. Acuzațiile au fost respinse de Kremlin, potrivit Digi24.

Alexei Navalny a fost reținut în seara zilei de 17 ianuarie în Aeroportul Sheremetyevo la controlul pașapoartelor și transportat la Secția a doua a Direcției din Himki a MAI. Avocații nu au fost lăsați sa-l vadă pe politician pe motiv de oră târzie.

Forțele de ordine au reținut cel puțin 69 de persoane la Moscova și Sankt Petersburg. Cei mai mulți dintre ei au fost reținuți la Aeroportul Vnukovo — acolo au venit cei care au vrut să-l întâmpine pe Navalny din Germania, unde politicianul s-a aflat din luna august la tratament, apoi în convalescența după o presupusă otrăvire cu o substanță din grupul „noviciok”. Conform estimărilor grupului „Belye schetchiki”, în Vnukovo au venit să-l întâmpine pe politician mai mult de două mii de oameni.

Pentru a obţine eliberarea opozantului, mii de persoane au manifestat sâmbătă în toată Rusia, în special în oraşe unde mobilizarea de obicei este redusă. Încurajată de acest succes, mişcarea lui Navalny a lansat acest nou apel la manifestaţii pentru ziua de 31 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat la rândul său că protestatarii au încălcat legea participând la aceste manifestaţii neautorizate. Potrivit evidenţei organizaţiei neguvernamentale OVD-Info, aproape 3.900 de protestatari au fost arestaţi şi 15 dosare penale, cu posibile pedepse grele, au fost deschise.

Pe fondul acestor proteste, echipa lui Navalny a publicat săptămâna trecută o anchetă anticorupţie răsunătoare despre un somptuos palat care ar fi fost construit pentru preşedintele Putin, ceea ce acesta a negat luni.

Investigația se referă la „femeile lui Putin”, averile și veniturile lor.

Potrivit investigației, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar avea un palat pe malul Mării Negre, în preajma localității Ghelengik din ținutul Krasnodar.

Cea mai scumpă vilă din lume, potrivit lui Navalny, se construiește de 15 ani și ar avea o suprafață de peste 17 mii de metri pătrați și ar fi fost evaluată la 100 de miliarde de ruble rusești.

Investigația a fost făcută în timp ce Navalny se afla în Germania, dar a fost publicată după arestarea sa.

Putin, despre investigația lui Navalny: „Nimic din ceea ce este indicat acolo nu este proprietatea mea”