Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   A fost desemnat un nou…

A fost desemnat un nou candidat pentru funcția de premier al României

Foto: ecopolitic.ro

Ministrul Finanțelor Publice în Guvernul Orban, Vasile Florin Cîțu, a fost desemnat miercuri, 26 februarie, după consultările cu partidele politice, de către președintele României, Klaus Iohannis, pentru funcția de prim-ministru.

Liderul de la Cotroceni și-a exprimat speranța că acesta „se va prezenta într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare”.

„Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iarăși la consultări și iarăși la desemnări. Partidul Național Liberal a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu un buget pentru 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislația privind alegerea primarului și a consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetățean. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, PSD care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reușit la momentul respectiv – PSD – să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament. După care am dorit să deblochez repede situația creată, am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru și, surpriză neplăcută, PSD a început să tergiverseze procedurile în Parlament. Au trecut cele 15 zile în care conform regulamentului ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, și-a depus mandatul și pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare. Noi nu ne dorim să blocăm România! Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor. Așadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare, pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic”, a declarat președintele român.

În 2016, Cîțu a fost ales senator, iar la 4 noiembrie 2019 a fost numit în fruntea Ministerului Finanțelor Publice.

Luni, 24 februarie, Curtea Constituţională a României a decis că desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier este anticonstituţională.

Învestit la 4 noiembrie 2019, Guvernul Orban a fost demis la 5 februarie 2020, prin moțiune de cenzură înaintată de PSD. Ulterior, președintele român Klaus Iohannis a decis să-l desemneze din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, însă luni, 24 februarie, Curtea Constituţională a României a decis că acest lucru este anticonstituțional.