Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Începând cu 1 ianuarie curent…

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom

Profimedia Images

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 647 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gradă de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Deocamdată nu este clar dacă și cum vor fi afectați cetățenii de majorarea prețului de import a gazelor naturale. Vicepremierul Spînu susține că va organiza marți, 11 ianuarie, o conferință de presă în care va veni cu mai multe informații despre situația de pe piața gazelor din R. Moldova.

„Este adevărat. 450 de dolari pentru o mie de metri cubi a fost în luna decembrie, iar 647 de dolari pentru o mie de metri cubi va fi pentru luna ianuarie. Mai multe detalii voi oferi mâine într-o conferință de presă”, a declarat Andrei Spînu.

În luna decembrie, R. Moldova a achitat 450 de dolari pentru o mie de metri cubi pentru gazul livrat de gigantul rus.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat marți, 4 ianuarie, în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate (CSS). În cadrul ședinței a fost pusă în discuție situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție la gazele naturale. 

Membrii CSS au audiat informația despre nivelul plăților efectuate până în prezent pentru consumul de gaze naturale, despre evoluția pentru anul 2022 a prețurilor la gazele naturale importate, despre perspectivele pentru luna ianuarie și soluțiile de depășire a unei potențiale crize.

CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.