Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Veniturile fondurilor asigurării obligatorii de…

Veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală urmează să fie majorate cu peste 86 de milioane de lei. Modificări la Legea fondurilor AOAM pe anul 2022, aprobate de Guvern

Veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) urmează a fi majorate cu peste 86 de milioane de lei, cheltuielile – cu mai mult de 331 milioane, iar deficitul bugetar va însuma 245 de milioane de lei. Modificări în acest sens la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2022 au fost aprobate în şedinţa de luni, 18 aprilie, a Guvernului.

Potrivit autorilor proiectului, rectificările respective au fost operate cu scopul de a acoperi cheltuielile necesare pentru buna desfășurare a activității prestatorilor de servicii medicale, compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale, precum și pentru continuarea realizării proiectului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”.

Astfel, veniturile fondurilor AOAM pentru anul 2022 vor constitui aproximativ 12 miliarde 374 de milioane de lei, cu peste 86 de milioane mai mult față de suma aprobată. Cea mai mare creștere, cu 62,8 milioane de lei, este înregistrată cu referire la primele de asigurare în formă de contribuție procentuală din salariu și alte recompense. Această majorare este determinată de prognoza revizuită a indicatorilor macroeconomici pentru anul curent și în special a fondului de remunerare a muncii.

Transferurile de la bugetul de stat vor crește cu peste 23 de milioane, bani orientați spre continuarea activităților prevăzute în cadrul proiectului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”, cu accent pe conceperea și pilotarea stimulentelor bazate pe performanță pentru toate spitalele.

Potrivit proiectului de lege, volumul total al cheltuielilor din fondurile AOAM pentru 2022 va fi de aproximativ 12 miliarde 619 milioane de lei, cu o majorare de peste 331 de milioane față de suma aprobată. Cei mai mulți bani, peste 200 de milioane de lei, vor fi direcționați pentru acoperirea cheltuielilor necesare prestatorilor de servicii medicale în condițiile majorării costurilor pentru resursele energetice și revizuirii indicatorilor macroeconomici pentru anul curent.

Alte 100 de milioane de lei vor fi orientați spre compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale în contextul extinderii listei medicamentelor compensate cu preparate esențiale, creșterii numărului beneficiarilor și intensificării procesului de prescriere a medicamentelor compensate.

Deficitul bugetar al fondurilor AOAM pe anul 2022 va constitui 245 de milioane de lei și urmează a fi acoperit din contul soldului mijloacelor financiare la începutul anului în volum de peste 674 de milioane de lei.

Proiectul privind modificarea Legii fondurilor AOAM pe anul 2022 urmează a fi prezentat Parlamentului spre adoptare.