Un deputat PAS susține că Guvernul expediază scrisori către Gazprom prin care solicită acordul pentru a publica contractul semnat de R. Moldova și Gazprom privind livrarea gazelor naturale. Experții critică guvernarea

Deputatul Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp susține ca autoritățile de la Chișinău expediază scrisori către Gazprom prin care solicită ridicarea condiției de confidențialitate privind publicarea contractului de livrare a gazelor naturale semnat de R. Moldova și Gazprom. Declarațiile au fost făcute de către alesul poporului luni, 10 ianuarie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
În context, experții Anatolie Țăranu și Dionis Cenușă critică acțiunile Guvernului în gestionarea crizei din sectorul energetic.
Deputatul PAS Lilian Carp a anunțat că Guvernul expediază scrisori către Gazprom prin care solicită acordul pentru a publica contractul semnat de R. Moldova și Gazprom privind livrarea gazelor naturale. Carp a declarat că Guvernul analizează „unele acțiuni” pentru cetățeni.
„Atunci când s-a negociat contractul, una dintre condițiile impuse de către Gazprom este secretul comercial care nu poate fi făcut public. Sunt remise scrisori din partea Guvernului pentru a permite publicarea contractului. (…) Guvernul ia în considerare anumite acțiuni. Guvernul a intervenit cu compensare”, a declarat Lilian Carp, deputat PAS.
Comentatorul politic Anatol Țăranu a acuza Guvernul că nu a gestionat eficient criza din sectorul energetic. Potrivit lui Țăranu, pentru Gazprom contractul semnat cu R. Moldova privind livrarea gazelor naturale este un dispozitiv geopolitic pentru Rusia.
„Prețurile nu le instalează guvernarea, ele vin de pe piață. Ea (guvernarea) poartă răspundere politică. Care ar putea fi pretențiile? Că nu au negociat suficient de profesionist clauzele contractului. Al doilea lucru – comunicarea. Maniera în care este comunicat oamenilor. Publicului i s-a insuflat că acum plătim așa, dar vor veni timpurile bune, dar iată că au venit timpuri grele. Oamenii sunt panicați cum o să iasă din această iarnă. (…) Guvernul trebuia să facă planul și să găsească resurse. Trebuiau să spună la Bruxelles că uitați-vă țara mea va trebui să facă anumite cedări politice. Din punct de vedere economic, contrctul R. Modlova cu Gazprom este o picătură, pentru Gazprom acest un dispozitiv geopolitic pentru a aduce Moldova acolo unde trebuie să stea geopolitic. (…)”, a declarat Anatolie Țăranu.
Expertul analitic Dionis Cenușă a catalogat drept „dezastruoasă” comunicarea Guvernului cu cetățenii R. Moldova în contextul crizei din sectorul energetic.
„În realitate se putea de prezis că prețurile vor fi înalte până la sezonul de primăvară-vară, dar acest lucru nu a fost comunicat sincer, populația nu a fost pregătită. Comunicarea făcută de Ministerul Infrastructurii o putem cataloga un dezastruoasă. Există prea multă incertitudine. Putem presupune că a făcut-o involuntar pentru a-și justifica participarea la negocieri. Problema este ce vom face în următoarele luni încât se știe că prețul la gaz rămâne a fi ridicat”, a declarat Dionis Cenușă.
Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 de dolari pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare. Potrivit Moldovagaz, majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie este cauzat de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului.
Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, a formulat la 4 ianuarie curent o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care a cerut aprobarea unui tarif aproape dublu la energia electrică. Astfel, compania solicită un tarif de 2,79 de bani per kWh, față de 1,51 lei per kWh cum este acum.
- Citește și: DOC/ Premier Energy a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la energie electrică: a cerut un preț aproape dublu per kWh
- Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom