Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „O anchetă și urmărire penală…

„O anchetă și urmărire penală independentă sunt de o importanță critică”. Șeful misiunii FMI în R. Moldova, despre sechestrul pus pe bunurile B.C. „VICTORIABANK” S.A

Șeful misiunii FMI în R. Moldova, Ruben Atoyan, a venit cu o reacție luni, 17 august, privind punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale B.C. „VICTORIABANK” S.A, figurantă în dosarul vizând frauda bancară. Oficialul a subliniat că o anchetă și urmărire penală independentă și cuprinzătoare sunt de o importanță critică în acest sens.

„Am luat notă de rechizitoriul Procuraturii Anticorupție asupra Victoriabank și de decizia recentă a instanței de judecată de aplicare a sechestrului pe activele băncii în legătură cu ancheta fraudei bancare din 2014. Atingerea unui progres real în recuperarea activelor sustrase în urma fraudei bancare din 2014 printr-o anchetă și urmărire penală independentă și cuprinzătoare este de o importanță critică.

După frauda din 2014 au fost implementate mai multe reforme importante pentru curățarea și modernizarea sectorului bancar din Republica Moldova, una din ele fiind intrarea băncii „Transilvania” în „Victoriabank”, în parteneriat strategic cu BERD, fapt care poate fi calificat ca un reper de mare importanță. Progresele realizate cu eforturi mari în acest domeniu trebuie protejate”, se precizează într-o declarație publicată pe pagina instituției.

Totodată, acesta e menționat că FMI „va urmări îndeaproape evoluțiile din acest domeniu, în special în ceea ce privește implicațiile potențiale pentru noul program susținut de FMI, care se concentrează pe consolidarea statului de drept. Suntem gata să susținem continuarea reformelor din Republica Moldova”.

Procuratura Generală a anunțat pe data de 11 august că la solicitarea Procuraturii Anticorupție, „instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale – figurantă în dosarul vizând frauda bancară”. 

Potrivit unui comunicat al PG, este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.