Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Natalia Gavrilița explică de unde…

Natalia Gavrilița explică de unde vom lua energie electrică în iulie: „În ultimele trei luni am reușit să menținem prețul la nivelul care exista anterior”

Prim-ministra Natalia Gavrilița spune că autoritățile din R. Moldova negociază în fiecare lună atât cu reprezentanții Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan, cât și cu întreprinderile energetice din Ucraina pentru a obține cel mai bun preț la energia electrică pentru cetățenii țării. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la postul de televiziune Pro TV.

Șefa Cabinetului de miniștri susține că R. Moldova are posibilitatea să semneze cu Ucraina contracte de livrare a energiei electrice „pe mai multe luni”, iar discuțiile în acest sens „abia au început”.

„Avem posibilitatea să semnăm contracte cu Ucraina pe mai multe luni. Da, există un grad de incertitudine și aceste contracte ar trebui să aibă anumite posibilități de indexare a prețurilor. Abia am început aceste discuții. Iunie este prima lună când am cumpărat 30% din electricitate din Ucraina și luăm în calcul posibilitatea semnării unui contract pe un termen mediu.

(…) Continuăm să stabilim relații comerciale bune, de încredere cu companiile din Ucraina, în același timp negociem și cu centrala de la Cuciurgan pentru că obiectivul nostru este să obținem cel mai bun preș pentru cetățeni. Ați observat că în ultimele trei luni am reușit să menținem prețul la nivelul care exista anterior”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra presupune că reprezentanții Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan, nu vor să încheie contract pe o perioadă mai lungă de timp cu Chișinăul din cauza „schimbărilor care au loc în regiunea transnistreană odată cu închiderea hotarului cu Ucraina și posibilitățile de a utiliza leii”.

„Așa sunt negocierile, ei nu vor să încheie contract pe o perioadă mai lungă de timp. Înțeleg că, inclusiv este vorba despre schimbările care au loc în regiunea transnistreană odată cu închiderea hotarului cu Ucraina și posibilitățile de a utiliza leii. Nu știu dacă sunt și alte motive.

(…)Trebuie să ne pregătim de o iarnă complicată, pentru că provocările continuă, războiul nu s-a încheiat. Vă imaginați câtă capacite a Guvernului, a conducătorilor în stat, se utilizează în fiecare lună pentru ca să ne asigurăm că nu cresc prețurile, pentru să ne asigurăm că avem cele mai bune decizii în interesul general”, a declarat prim-ministra.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în cadrul ședinței din 8 iunie noile tarife la energia electrică. Astfel, potrivit deciziei, consumatorii Premier Energy vor achita 2 lei și 64 de bani pentru un kWh, față de 2 lei și 17 bani per kWh cum este acum.