Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Moldovagaz” anunță că a adresat…

„Moldovagaz” anunță că a adresat o cerere către „Gazprom” privind amânarea plății în luna august, iar CNSE a fost expediată o cerere privind amânarea plății TVA la gazele naturale pentru perioadă de referință. Motivul invocat de companie

După decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifului la gazele naturale de la 18 lei și 60 de bani până la 22 de lei și 99 de bani pentru un metru cub, SA „Moldovagaz” anunță că va executa hotărârea ANRE, „însă cifrele incluse în aceasta pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare fața de „Gazprom””.

Astfel, SA „Moldovagaz” anunță că a adresat o cerere către „Gazprom” privind amânarea plății în luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale (CNSE) a fost expediată o cerere privind amânarea plății TVA la gazele naturale pentru perioadă de referință.

„O altă propunere a SA „Moldovagaz” este introducerea plății în avans pentru întreprinderile din sectorul termoenergetic, sau transferarea în luna august a datoriei istorice pentru gazele naturale consumate de acestea”, anunță SA „Moldovagaz”.

Potrivit conducerii companiei, proiectul înaintat de ANRE nu acoperă nici prețul de achiziție, și nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale.

„Ca urmare, aceasta va duce la acumularea în continuare a devierilor tarifare, care la finele anului curent pot depăși 3,9 miliarde de lei și astfel pot afecta negativ funcționalitatea întreprinderii.

Potrivit proiectului ANRE, s-a propus includerea în tariful reglementat a prețului de achiziție de 899,08 USD pentru mia de metri cubi, în timp ce în august acesta constituie 1458,92 USD pentru mia de metri cubi”, anunță SA „Moldovagaz” într-un comunicat.

Consumatorii casnici vor achita în luna august 22 de lei și 99 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței de joi, 4 august. Astfel, consumatorii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât în prezent pentru un metru cub de gaze naturale.

„La data de 1 iulie Moldovagaz a depus solicitarea privind examinarea și aprobarea prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2022, cum aplicarea din 1 iulie. Ulterior, la 12 iulie, Moldovagaz a prezentat informații suplimentare (…)” a spus Ecaterina Strungari, consultant ANRE.

Aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale: ANRE a decis noile tarife

Pe 2 iulie, SA „Moldovagaz” a solicitat conducerii ANRE o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 % – 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

Ajustarea prețurilor reglementate este determinată de majorarea semnificativă a costului de import al gazelor naturale procurate precum și de generarea devierilor tarifare negative esențiale, și totodata întru respectarea prevederilor pct. 12 al dispoziției nr. 7 din 04.03.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova”, se spunea în solicitare.

Pe 13 iulie, SA „Moldovagaz” și-a modificat demersul prin care a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %. Astfel, după revizuirea unor calcule, compania a solicitat 26 de lei și 31 de bani pentru un metru cub de gaze naturale sau 28 de lei și 39 de bani cu TVA.

Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” spunea zilele trecute că în luna august, potrivit calculelor preliminare, R. Moldova va achita 1 458 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie cu 478 de dolari mai mult față de luna iulie, când gazul a fost cumpărat cu 980 de dolari pentru mia de metri cubi.

„În luna august, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în conformitate cu termenii contractului cu CSP „Gazprom” se va ridica la 1458,5 dolari SUA la mia de metri cubi”, susține directorul Moldovagaz.