Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cetățenii ar putea achita peste…

Cetățenii ar putea achita peste 28 de lei pentru un metru cub de gaze naturale. SA „Moldovagaz” și-a modificat demersul și solicită ANRE-ului aprobarea unui nou tarif – DOC

SA „Moldovagaz” și-a modificat demersul prin care a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %. Astfel, după revizuirea unor calcule, compania solicită 26 de lei și 31 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, fără TVA.

Dacă ANRE va da curs solicitării SA „Moldovagaz”, moldovenii vor achita, începând cu 1 iulie, 28 de lei și 39 de bani, cu TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că necesitatea modificării cererii SA „Moldovagaz” către ANRE privind majorarea tarifului la gazele naturale furnizate consumatorilor finali „este cauzată exclusiv de creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale pe platformele comerciale internaționale în perioada 1-12 iulie”.

„Astfel, în cererea din 30 iunie 2022 a fost inclus prețul mediu anual de achiziție pentru anul 2022 în mărime de 770,64 de dolari pentru mia de metri cubi, calculat la data de 28 iunie 2022, în care calculul prețului mediu anual include prețul pentru luna august, conform formulei din contract de 1176,0 de doalri pentru mia de metri cubi. În același timp, conform cotațiilor de pe platformele comerciale la 12 iulie – prețul mediu anual pentru 2022 se ridica deja la 838,12 de dolari pentru mia de metri cubi, iar cel pentru august 2022 – 1460,84 de dolari pentru mia de metri cubi. SA „Moldovagaz” a fost nevoită să actualizeze cererea de calculare a prețurilor reglementate de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali doar în scopul îndeplinirii obligațiilor contractuale”, a spus Ceban într-o postare pe canalul său de Telegram.

Pe 2 iulie, SA „Moldovagaz” a solicitat conducerii ANRE o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 % – 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

Ajustarea prețurilor reglementate este determinată de majorarea semnificativă a costului de import al gazelor naturale procurate precum și de generarea devierilor tarifare negative esențiale, și totodata întru respectarea prevederilor pct. 12 al dispoziției nr. 7 din 04.03.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova”, se spunea în solicitare.