Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Finanțelor anunță cu cât…

Ministrul Finanțelor anunță cu cât vor fi indexate pensiile în aprilie 2023

Foto: CNAS

De pe 1 aprilie 2023, pensiile pentru cetățenii R. Moldova urmează să fie indexate cu 14,1%. O declarație în acest sens a fost făcută de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive TV.

„Noi vom veni cu o indexare de 14,1%. Ulterior, pe parcursul anului, o să vedem care este evoluția veniturilor și dacă va fi posibil se va reveni la acest subiect. Trebuie să ținem cont că indexarea în 2022 pe pensii în special și acele plăți unice care au fost au asigurat veniturile din pensii aș spune eu – nu excelent, nu foarte bine, dar totuși a fost foarte aproape de pierderile din inflație. Până acum noi putem să spunem că pierderile nu au fost departe de ceea ce s-a întâmplat prin inflație, în special pe categoriile de pensii mici. În cazul persoanelor cu pensii mai mari, lucrurile stau puțin altfel. Ei au avut o pierdere mai mare pe inflație. Noi estimăm că veniturile la Bugetul Asigurărilor Sociale (BAS) vor crește cu 14%. Noi ca să indexăm pensia cu mai mult, noi nu avem aceste venituri (…)”, a declarat Budianschi.

Întrebat dacă autoritățile planifică majorări de salarii pentru sectorul bugetar de la 1 ianuarie, în condițiile unei inflații de 34%, Dumitru Budianschi a declarat că, pentru 2023, „s-a decis să se meargă pe o majorare a tuturor salariilor cu aceeași sumă fixă – cu 1300 de lei”.

„Da, asta a fost una dintre principalele constrângeri ale acestui buget. Noi am căutat resurse în programele noastre de cheltuieli. Am încercat să reducem maximal posibil acele cheltuieli care pot fi puțin amânate, astfel încât să facem cât mai mult spațiu pentru a majora salariile. Cu părere de rău, aici nu am avut atât de mult spațiu bugetar. Din cadrul general de resurse am venit cu o creștere a fondului de salarizare direct pe liniile de buget cu 3,7 mlrd. de lei și, de asemenea, avem și un fond de implementare a politicilor salariale de 770 mlrd. de lei. Acest fond este necesar pentru a acoperi acele politici. care nu pot fi la momentul dat acoperite direct pe liniile bugetare. La salarii aceasta ar însemna că prin politica salarială pentru anul viitor s-a decis să se meargă pe o majorare a tuturor salariilor cu aceeași sumă fixă – cu 1300 de lei. De asemenea, sunt careva măsuri targhetate, dar ca impact sunt minore (…)”, a precizat minsitrul.

De la 1 aprilie 2022, toate pensiile și unele prestații sociale s-au indexat cu coeficientul de 13,94%. Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a informat anterior că indexarea s-a aplicat acelei părți din pensie care nu depășește 9 900 de lei (salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru 2022).

După indexare, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare constituie 2278,80 de lei, al pensiei minime de dizabilitate severă – 1709,10 de lei, al pensiei de dizabilitate accentuată constituie minimum de 1595,16 de lei, iar pentru dizabilitate medie – 1139,40 de lei.

Potrivit legii, pensiile se indexează anual la 1 aprilie, iar coeficientul de indexare constituie rata inflaţiei la sfârşitul anului precedent, exprimată prin creşterea preţurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv faţă de aceeaşi lună a anului premergător. Altfel spus, indexarea cu 13,94% a pensiilor pe 1 aprilie 2022, ilustrează creșterea prețurilor în luna decembrie 2021 față de luna decembrie 2020.

Potrivit estimărilor Guvernului, bugetul sistemului de pensii va crește în acest an până la 21,8 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât anul trecut și 59% – comparativ cu 2019.

În septembrie 2021, ministrul Muncii și Protecției Sociale declara că 70 la sută din beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă aveau venituri sub minimul de existență. Potrivit Biroului Național de Statistică, în primul semestru din 2021, minimul de existență pentru pensionari a constituit 1796,5 lei.