Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În ultimele două luni, benzina…

În ultimele două luni, benzina s-a ieftinit cu 7 lei și 67 de bani, iar motorina – cu 6 lei și 73 de bani, anunță ANRE. Cât vor costa carburanții în weekend

Sursa foto: quto

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că săptămâna curentă, 8-14 august 2022, este a 8-a săptămână consecutivă de scădere a prețurilor de comercializare cu amănuntul la benzină și cea de-a 7-a pentru motorină. Potrivit ANRE, „în perioada respectivă, prețurile au scăzut cu 7,67 lei/litru sau 22,63 % la benzina COR 95 și cu 6,73 lei/litru sau 20,73 % la motorina standard”.

„În rezultatul scăderilor constante a cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol de la bursele internaționale, actualele prețuri maximale stabilite de ANRE la carburanți au coborât până la nivelul înregistrat ultima dată în luna martie”, anunță ANRE.

Astfel, pentru următoarele trei zile, sâmbătă, duminică și luni, 13 – 15 august, ANRE anunță o ieftinire a benzinei cu 17 bani și a motorinei – cu 13 bani. Potrivit ANRE, în weekend, un litru de benzină COR 95 va costa 26 de le și 23 de bani, iar un litru de motorină de timp standard va costa 25 de lei și 73 de bani.

ANRE „asigură consumatorii din Republica Moldova că în baza Metodologiei aplicate, carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția. Nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională și este exclusă posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora”.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.