Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În iulie, R. Moldova ar…

În iulie, R. Moldova ar putea achita companiei ruse „Gazprom” 980 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale, adică cu 100 de dolari mai mult decât în iunie. Anunțul făcut de președintele Moldovagaz

Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” spune că în luna iulie, potrivit calculelor preliminare, R. Moldova va achita 980 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie cu 100 de dolari mai mult față de luna iunie, când gazul a fost cumpărat cu 880 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

„Potrivit calculelor preliminare, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în luna iulie în condițiile contractului cu Gazprom va fi de 980 USD la 1.000 de metri cubi pentru SA Moldovagaz”, a scris Vadim Ceban pe Telegram.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, pe 31 mai, noul tarif la gazele naturale de 17 lei și 24 de bani (fără TVA) ceea ce constituie 18 lei și 60 de bani cu TVA inclus. Tarif afișat în facturi din 1 iunie.

Atunci, ANRE a respins solicitarea Moldovagaz care a cerut majorarea tarifului la gaz de la 15 lei și 18 bani cu TVA pentru un metru cub de gaze la 22 de lei și 22 de bani (fără TVA), ceea ce constituie 23 de lei și 99 de bani (cu TVA inclus).

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.

Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Pe 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

În luna aprilie 2022, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunța că de la 1 mai, gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care până acum nu s-a reușit auditarea datoriei Moldovagaz față de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Pe 12 aprilie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a expediat către gigantul rus „Gazprom” o cerere în scris privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitor la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice.

După invazia Rusiei în Ucraina, prețul la resursele energetice a crescut constant în R. Moldova. Sunt înregistrate scumpiri la energia electrică, gaze naturale, carburanți, produse alimentare și altele.