Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Executivul a aprobat extinderea punctelor…

Executivul a aprobat extinderea punctelor de trecere a frontierei, destinate importului produselor petroliere

Sursa: customs.gov.md

Lista punctelor vamale de trecere a produselor petroliere importate pe cale rutieră, feroviară și navală, se extinde. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 30 august, un proiect de hotărâre, propus la inițiativa Ministerului Finanțelor.

Documentul prevede completarea punctelor de trecere a frontierei, prin care se permite introducerea produselor petroliere, cu: Giurgiulești-Galați, Cahul-Oancea, Sculeni-Sculeni, Mirnoe-Tabaki, Vulcănești-Vinogradovka și Giurgiulești-Reni (pe cale rutieră), Basarabeasca – Serpniovo-1 (pe cale feroviară) și Giurgiulești-Port (pe cale navală).

În prezent, se permite importul produselor petroliere pe cale ferată prin punctele de trecere la introducerea pe teritoriul vamal al R. Moldova: Ocnița, Cuciurgan, Etulia, Giurgiulești și Ungheni, iar prin intermediul mijloacelor de transport auto – doar prin punctele de trecere a frontierei Leuşeni–Albiţa, Tudora–Starokazacie, Otaci–Moghiliov–Podolski şi Pervomaisk–Cuciurgan.              

„Proiectul urmărește extinderea punctelor de trecere a frontierei destinate importului produselor petroliere și după expirarea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova, în vederea asigurării decongestionării traficului de la punctele de trecere a frontierei utilizate în prezent pentru importul de produse petroliere”, se arată în nota informativă la proiectul hotărârii de Guvern.

În perioada stării de urgență, prin derogare de la prevederile Regulamentului privind modul de transportare a produselor petroliere importate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2002, în conformitate cu prevederile Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) nr. 29 din 28 iunie 2022 (pct.4.1) se permite importul pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a produselor petroliere prin intermediul mijloacelor de transport auto, și prin punctele de trecere a frontierei de stat Giurgiulești-Galați, Cahul-Oancea, Sculeni-Sculeni.

În conformitate cu prevederile Dispoziției CSE nr. 53 din 05 decembrie 2022 (pct.6), se permit importul pe teritoriul vamal al R. Moldova a păcurii clasificate la pozițiile tarifare 271019510, 271019620-271019680 și 271020310–271020390 achiziționate de SA „Termoelectrica”, inclusiv importate de către alți agenți economici în favoarea SA „Termoelectrica” și în baza contractelor de achiziții confirmate de către aceasta, cu mijloace de transport auto, inclusiv prin punctele de trecere a frontierei de stat moldoucrainene Mirnoe-Tabaki, Vulcănești-Vinogradovka și Giurgiulești-Reni.