Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Peste 640 de milioane de…

„Peste 640 de milioane de lei din bugetul central au fost restituite agenților economici din UTA Găgăuzia”. Un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal, elaborat de un grup de deputați

Restituirea taxei pe valoare adăugată a agenților economici din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA) se va realiza de la bugetul autonomiei Găgăuze în limita veniturilor disponibile, iar sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat. Crearea unui proiect de lege care prevede completări în Codul Fiscal a fost anunțat de către Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, în cadrul unei conferințe susținute marți, 18 iulie 2023.

Astfel, ar urma să fie completat articolul 6 din Codul Fiscal al R. Moldova, potrivit căruia: „(…) Pentru unitatea teritorială autonomă cu statut juridic special, surse de reglementare a veniturilor sistemului bugetar sunt de asemenea impozitul pe venitul persoanelor juridice (colectat pe teritoriul unităţii teritoriale autonome), taxa pe valoarea adăugată (în partea ce ţine de taxa pe valoarea adăugată la mărfurile produse şi serviciile prestate de agenţii economici din unitatea autonomă) şi accizele la mărfurile (producţia) supuse accizelor, fabricate pe teritoriul unităţii date”.

Proiect Modif Art.6 Gagauzia Final by Ziarul de Gardă on Scribd

În urma modificărilor prevăzute, agenții economici vor beneficia de restituirea taxei pe valoare adăugată din bugetul UTA Găgăuzia, fapt care, contrat principiilor autonomiei bugetare, nu se întâmpla anterior, restituirile fiind făcute din contul bugetului național, potrivit unei prevederi ce a fost introdusă în 2004.

„În mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile TVA în beneficiul agenților economici din UTAG se face din contul bugetului de stat. Deci avem o situație în care UTAG încasează în bugetul său TVA, dar aceste surse proprii nu participă la restituirea acelorași taxe”, a explicat Președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Doar în ultimii cinci ani bugetul central a rambursat peste 640 de milioane de lei în calitate de sumă TVA către UTA Găgăuzia. Astfel, ca urmare a acestui proiect de lege, se anticipează economii la bugetul național de aproape 500 milioane lei în următorii 5 ani.