Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Compensații mai mari la energie…

Compensații mai mari la energie pentru 40 de mii de gospodării. CSE a ajustat criteriile de atribuire a gradului de vulnerabilitate

Sursa foto: social.gov.md

Peste 40 de mii de gospodării din cele 695 de mii înregistrate pe portalul compensatii.gov.md vor primi compensații mai mari la plata facturilor, urmând să le fie recalculat gradul de vulnerabilitate care le-a fost atribuit inițial. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale, convocată sâmbătă, 3 decembrie, de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în urma analizei datelor prelucrate, „s-a stabilit că o anumită categorie de consumatori au un istoric de consum de energie care nu permite estimarea corectă a vulnerabilității energetice a acestora”. Pentru a corecta  aceste situații, s-a stabilit un nivel minim de cost al energiei utilizat în calculul gradului de vulnerabilitate pentru toți consumatorii, de 2 500 de lei.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a informat membrii CSE că din cele 695 mii de cereri depuse pe platforma compensatii.gov.md în luna noiembrie, 80% din gospodării au primit gradul de vulnerabilitate foarte ridicată, urmând să le fie compensate până la 59% din suma facturii la gazele naturale și în jur de 50% din suma facturii la încălzire centralizată.

Altor 11% dintre solicitanți li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate ridicată, 5% dintre cei care au depus cereri au obținut gradul de vulnerabilitate medie, iar 3% – gradul de vulnerabilitate scăzută. Doar 1% din numărul de consumatori înregistrați pe portalul compensatii.gov.md au fost clasificați ca fiind non vulnerabili și nu vor beneficia de compensații.

Cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie inclusiv. Persoanele care n-au reușit să se înregistreze pot continua să o facă, compensațiile pentru acești consumatori urmând să fie acordate începând cu următoarea lună după cea în care s-au înregistrat. Pentru luna noiembrie consumatorii neînregistrați vor beneficia de compensații medii, iar începând cu luna ianuarie, de compensații scăzute.

Dispozitia Cse a Rm Nr. 52 Din 03.12.2022 by Ziarul de Gardă on Scribd

Pentru programul de compensații la consumul de energie Guvernul a alocat 5 miliarde de lei, o sumă de două ori și jumătate mai mare comparativ cu anul 2021.

Informația privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită fiecărei gospodării a devenit disponibilă pe platforma „compensatii.gov.md”, la secțiunea „cabinet personal”.

Astfel, persoanele care s-au înregistrat pe platforma „compensatii.gov.md” pot afla care va fi tariful pentru gaze naturale, energiei termică sau electrică pe care urmează să-l plătească în perioada noiembrie-martie.

Volumele maxime compensate și prețurile compensate la energie, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică

Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, 23 noiembrie, volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum, iar prețul final va fi de:

– 1450 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 1700 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 1950 lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 2500 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

De asemenea, va fi compensat tariful la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.

Guvernul va compensa prețul la energia electrică inclusiv și  pentru consumatorii casnici pentru care aceasta reprezintă principala sursă de încălzire în perioada rece, la un volum maxim compensat de 1000 kWh/lună.

Această categorie de consumatori va trebui să se înregistreze pe compensatii.gov.md și să întrunească următoarele condiții: să fi înregistrat un consum mediu lunar de electricitate de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă și să nu fie conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau să înregistreze un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 GCal/lună în perioada rece precedentă.

Pentru achitarea compensațiilor în perioada rece (noiembrie 2022 – decembrie 2023) vor fi necesare aproximativ 5 miliarde de lei, în anul curent fiind alocate din bugetul de stat 870 de milioane de lei.

Data de 24 noiembrie a fost ultima zi de depunere a solicitării pe platforma compensatii.gov.md, pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie, dar cetățenii se pot înregistra în continuare pentru a primi compensații începând cu luna decembrie.

Peste 700 de mii de cereri au fost înregistrate în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.