Companiile de furnizare a energiei electrice solicită majorarea prețurilor

Întreprinderea grupului Gas Natural Fenosa în Moldova ÎCS„Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SRL, și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” solicită Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ajustarea, aprobarea şi aplicarea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice pentru anul 2019.

Pe 15 martie, curent, grupul Gas Natural Fenosa în Moldova a anunțat că începând cu 1 aprilie 2019 va procura energie electrică la un preț cu 2% mai mare față de prețul actual.

Astfel, pentru anul 2019, ÎCS „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SRL a calculat și a propus ANRE spre aprobare următoarele prețuri reglementate pentru furnizarea energiei electrice, mai mari decât prețurile actuale cu circa 0,7% :

  • 107, 75 bani/kWh (prețul actual: 106 bani/kWh) pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
  • 122, 25 bani/kWh (prețul actual: 121 bani/kWh) pentru energia electrică furnizată la punctele de ieșire din rețelele de transport;
  • 134, 25 bani/kWh (prețul actual: 134 bani/kWh) pentru consumatorii finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV);
  • 161, 25 bani/kWh (prețul actual: 160 bani/kWh) pentru consumatorii finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);
  • 180, 25 bani/kWh (prețul actual: 179 bani/kWh) pentru consumatorii finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

În solicitarea adresată ANRE se arată că la formarea noilor prețuri de furnizare a energiei electrice s-a luat în calcul prețul de procurare a energiei electrice, volumul de energie furnizat care este în diminuare cu 7% față de anul trecut, cursul mediu de schimb valutar de 17,20 lei/dolar SUA, aplicarea pentru anul 2019 a indicatorilor macroeconomici specificați în Prognoza actualizată pentru anii 2019-2021 elaborată de Ministerul Economiei, inclusiv Indicele mediu anual al Prețurilor de Consum de 4,9%.

Totodată, compania care furnizează energie electrică în Bălți și alte raioane din nordul Republicii Moldova a cerut ANREsă majoreze tarifele pentru anul 2019 cu aproximativ 10%. S.A. „Furnizare Energie Electrice Nord” a solicitat următoarele prețuri pentru furnizarea energiei electrice pentru anul 2019:

108, 75% bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
123, 25 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de ieșire din rețelele de transport;
185, 25 bani/kWH pentru consumatorii instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune 6-10 kV,
209, 25 bani/kWH pentru consumatorii instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune 0,4 kV.â

Cu o solicitare s-a adresat și compania SA „Energcom”, care în calitate de furnizor central desemnat solicită aprobarea prețului reglementat pentru furnizarea energiei electrice de 1,58 lei/kWh.

Solicitările au fost publicate pe site-ul ANRE pe 18 martie, curent.

Tarife actuale de furnizare a energiei electrice au fost aprobate de ANRE pe 15 iunie 2018. Atunci, tarifele au fost diminuate pentru consumatorii finali cu circa 10%, începând cu 1 iulie 2018.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Da, o trecuta alezherile, acu trebe de refacut din nou buget scrintit la partide lu Plaha si Dodon, deci so uitat cele promisiuni cu sfornaiala pe nas si amu so apucat sa creasca preturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *