GASTRONOMIE/ Sparanghel alb servit cu maioneză vegană de mazăre și leuștean, ornat cu muguri de pin, flori de leurdă, fistic și semințe de ceapă – Ziarul de Gardă
  • GASTRONOMIE/ Sparanghel alb servit cu maioneză vegană de mazăre și leuștean, ornat cu muguri de pin, flori de leurdă, fistic și semințe de ceapă

    GASTRONOMIE/ Sparanghel alb servit cu maioneză vegană de mazăre și leuștean, ornat cu muguri de pin, flori de leurdă, fistic și semințe de ceapă
    de
    15 mai 2022 | 14:53

    Acum e vremea când leurda dă în floare, pinii înmuguresc, leușteanul e tot mai falnic, iar sparanghelul mai suculent și plin de savoare. De aceea, ne-am propus să vă împărtășim o compoziție culinară cu aceste ingrediente puse la un loc. Ne-a reușit o mâncare vegană, așadar profitați de ea dacă, mai ales, țineți post, regim alimentar, sau dacă sunteți vegani, dar, mai cu seamă, dacă doriți ceva neobișnuit.

    Rețeta pentru 4 porții

    Ingrediente:

    • 0,5 kg de sparanghel (circa 3-4 tuburi per porție)
    • 1 lingură de fistic toastat (sau alte nuci, după preferință)
    • 200 g de maioneză vegană de mazăre şi leuștean*
    • flori de leurdă
    • un mănunchi de muguri de pin
    • niște semințe de ceapă (alternativ, semințe toastate de susan negru)

    *rețeta de maioneză vegană de mazăre verde și leurdă:

    • 200 gr mazăre verde (proaspătă, dar e ok și cea înghețată, nu și cea din conservă)
    • o steblă de leuștean
    • 50 g de ulei de olive extra virgin
    • sare și piper după gust

    NB: noi am adăugat şi nişte sare afumată.

    Publicitate

    Metoda de preparare a maionezei:

    • Am clocotit apă (aproximativ o jumătate de litru). În apa clocotindă am aruncat mazărea. Am amestecat compoziția cu sare și piper negru după gust, timp de 1-2 minute. Am scurs sucul format, astfel încât să rămână apă doar cât cuprinde mazărea.
    • Cât e fierbinte compoziția, am adăugat frunzele de leuștean și am uniformizat compoziția (utilizând un blender manual) până la o consistență păstoasă.
    • În timp ce omogenizam cu blenderul compoziția care încă frigea mâna, Valeriu turna uleiul de olive cu o dâră foarte subțire și lent, astfel încât să reușim să încorporăm cu succes cantitatea de ulei. La final, am obținut o emulsie mătăsoasă.
    • Am acoperit maioneza cu o folie de plastic, astfel încât să nu se formeze condensare și nici crustă pe suprafață, am pus caserola pe o planșetă mică de lemn (să evite contactul direct cu peretele congelatorului) și l-am băgat imediat la congelator. Aceasta ne-a permis să oprim cât mai curând procesul de gătire, menținând verdele vibrant al compoziției. Am scos compoziția din congelator peste 20-25 de minute.

    Cum gătim întregul fel de mâncare:

    • Odată maioneza băgată la rece, am pus la fiert suficientă apă pentru aproximativ 12-16 fire de sparanghel.
    • Până fierbe apa, spălăm sparanghelul și, pentru simetrie, tăiem (nu rupem) partea de jos a tuburilor, care e prea lemnoasă.
    • Am pus florile de leurdă în apă rece. Am toastat fisticul. Mugurii de pin i-am desfăcut astfel încât să obținem ace separate. Nu am uitat nici de semincioarele de ceapă.
    • Am afundat sparanghelul în apa clocotindă, și am setat alarma pentru 1 minut (sau mai puțin, în funcție de grosime). Între timp, am pregătit un vas cu baie de gheaţă.
    • După blanșare, am scos sparanghelul imediat din apa fierbinte și l-am plasat în baia de gheață. Astfel, i-am menținut textura crocantă, culoarea vibrantă și, desigur, o cantitate bună din minerale și vitamine aproape intacte.
    • Am rumenit sparanghelul cu un blowtorch (foc de bucătărie), dar ca alternativă tradițională poate fi utilizată o tigaie bine încinsă, stropită cu niște ulei, pe care se aruncă sparanghelul șters cu un prosop de bucătărie.
    • Am ordonat orizontal sparanghelul pe o paletă încăpătoare și l-am «nins» cu ace de pin, apoi în niște farfurii artizanale am pus câte un quenelle generos de maioneză de mazăre verde și leuștean, nu înainte să o amestecăm vârtos, «readucând-o la viaţă». Lângă quenelle-ul de maioneză am culcat, cu acele la vedere, 3-4 fire de sparanghel per porție. Apoi am ornat cu flori, fistic și semincioare negre, așa cum ne place mai mult, finisând totul cu niște stropi de ulei de olive.

    Poftă mare, prieteni!

    Pe Valeriu Luța și Victoria Prunici îi găsiți pe Instagram și Facebook, la @thewildstump, dar și pe blogul lor culinar: www.thewildstump.wordpress.com

    Publicitate
    Publicitate
    Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

    Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.



  • TRIMITE ȘTIREA TA
    Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
    FORMULAR

    Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

    Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    R. Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Andrei Spînu: „Dragi transportatori moldoveni, aveți cale liberă în UE”

    R. Moldova a semnat, pe 29 iunie, Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andr…
    R. Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Andrei Spînu: „Dragi transportatori moldoveni, aveți cale liberă în UE”

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler