ANSA: Tot mai multă brânză în umplutura pentru plăcinte

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susțin că a scăzut numărul unităților de producere a plăcintelor care utilizează, în umplutura plăcintelor, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci.
Într-un comunicat de presă, ANSA anunță că pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie curent, au fost realizate 75 de controale. În rezultat, s-a constat că, aproximativ 35 % din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci.
Totodată, inspectorii menționează că în perioada aprilie-octombrie 2023, volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 %, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2022, 2021 și 2020. „Cifrele demonstrează că operatorii din domeniul alimentar renunță de a utiliza la fabricarea plăcintelor umplutură pe bază de compuși de grăsimi vegetale și animale. O bună parte folosesc deja brânza de vaci veritabilă”, susține ANSA, în comunicat.
Anterior, în luna februarie, ANSA anunța că 80% din produsele denumite „plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci, după ce efectuase alte controale.
Totuși, ANSA anunță că în cadrul controalelor desfășurate, au fost depistate o serie de nereguli, în urma cărora au fost întocmite 25 de procese verbale cu privire la contravenție, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 175 mii lei.
Cele mai frecvente încălcări depistate în cadrul controalelor desfășurate în perioada octombrie-noiembrie, conform ANSA, sunt:
— Plăcintele nepreambalate, comercializate direct consumatorilor finali, nu conține mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor;
— Operatorii din domeniul alimentar utilizează termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor cât și în lista de ingrediente;
— Lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate.
Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor.