Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSA: 80% din produsele denumite…

ANSA: 80% din produsele denumite „plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci. Inspectorii ar fi depistat practici comerciale înșelătoare

Sursa: ANSA

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au efectuat acțiuni de control la unitățile de producere a plăcintelor din țară, în luna februarie, anunță instituția. Astfel, aceștia au constatat că „o mare parte din agenții economici apelează la practici comerciale înșelătoare la etichetarea plăcintelor expuse spre comercializare”.

Mai exact, în medie 80% din produsele denumite „plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, dar un amestec cu produse pe bază de grăsimi vegetale, potrivit ANSA.

„În calitate de umplutură se utilizează un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci. În aceste cazuri, au fost prelevate probe atât de umplutură cât și de plăcinte expuse spre comercializare. Rezultatele încercărilor de laborator a umpluturii au scos în evidență un aspect îngrijorător:

În unele cazuri, conținutul de acizi grași trans în umplutură este excesiv de ridicat, și anume 51g/100g de grăsime, cantitate ce depășește de peste 25 ori limita stabilită la nivel european (2g/100g de grăsime). În plăcinte, cel mai înalt conținut de acizi grași trans constatat, constituie 23 g/100g de grăsime, care la fel depășește nivelul european de 2g/100g”, se arată în comunicatul ANSA.

Având în vedere „caracterul foarte grav” al încălcărilor constatate, au fost emise prescripții de modificare a etichetei produselor în conformitate cu legislația în vigoare, astfel încât consumatorii să nu fie înșelați când aleg să procure un produs alimentar. Agenții economici, care continua să inducă în eroare consumatorii, riscă să fie sancționați, precizează autoritatea.

ANSA subliniază că este interzisă utilizarea denumirii „plăcintă cu brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conțin brânză de vaci, sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale.

Conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare urmează să fie reglementat și în R. Moldova.

„Astfel, va permite inspectorilor ANSA să aplice măsurile restrictive de rigoare, care se pot solda chiar cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an, pentru agenții economici care vor continua să plaseze pe piață produse alimentare periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

Recomandăm consumatorilor să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor, iar în cazul în care depistează produse alimentare cu abateri de la prevederile legislației în domeniul alimentar, să depună petiție la Agenție”, notează ANSA.

Consumul de alimente bogate în acizi grași trans prezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor. Conform studiilor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății, un aport mare de acizi grași trans crește în mod semnificativ riscul de boli cardiace, mai mult decât orice alt nutriment cu număr de calorii similar.