Principală  —  IMPORTANTE   —   Statistică sumbră și tristă la…

Statistică sumbră și tristă la Institutul de Medicină Urgentă. 12 pacienți de COVID-19 au decedat într-o singură zi, iar o țeavă de căldură s-a spart în secția de reanimare

Zi neagră la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Asta după ce vineri seara, 11 decembrie, într-o singură zi instituția a raportat 12 cazuri de deces din cauza COVID-19. Datele apar în statistica oficială prezentată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Este un adevărat record negativ înregistrat de o instituție medicală în această pandemie. De obicei spitalele raportează maxim 4-5 cazuri letale pe zi.

Un angajat al instituției ne-a spus sub protecția anonimatului că una din cauzele acestui număr mare de decese ar fi o avarie la sistemul de căldură ce s-a produs în noaptea de 8 spre 9 decembrie în secția de reanimare COVID-19. Responsabilii Institutului recunosc avaria, însă spun că aceasta nu avea cum să influențeze această statistică. Principala cauză a numărului mare de decese este creșterea numărului de pacienți COVID-19 în stare critică ce sunt aduși la spital atât din Chișinău, cât și din restul Republicii Moldova spun responsabilii.

Angajatul Institutului de Medicină Urgentă contactat de ZdG spune că avaria a avut loc în noaptea de 8 spre 9 decembrie și că din ce cunoaște, s-a spart o țeavă în secția de reanimare. În scurt timp, apa ar fi ajuns până la genunchi iar situația ar fi fost una dificilă. Despre incident s-a tăcut la nivel de instituție și pentru că a fost în tura de noapte puțină lume a știut. Cu toate acestea, angajații instituției discută între ei despre acest lucru, iar conducerea a cerut celor care au fost de față să nu vorbească. În acea noapte, ar fi decedat 10 persoane, mai spune sursa citată. De menționat că persoana care ne-a oferit informația nu este angajată a secției de reanimare, dar informația i-a fost transmisă de un coleg.

Același angajat spune că situația pandemică este una critică atât la Urgență, cât și la alte spitalele, iar medicii și asistenții medicali sunt rugați și obligați să nu vorbească public despre subiect, iar cifrele prezentate ascund realitatea.

Pentru a verifica informația, am consultat statisticile oficiale care arată astfel. În ziua de joi, 9 decembrie au fost raportate 20 decese, dintre care 4 la Spitalul de Urgență. A doua zi, pe 10 decembrie, potrivit datelor Ministerului Sănătății au fost raportate 19 decese, dintre care doar 1 de la Institutul de Medicină Urgentă.

Recordul negativ însă, a fost raportat vineri, 11 decembrie. Datele oficiale arată 19 cazuri letale, dintre care 12 decese vin doar de la Institutul de Medicină Urgentă.

Pentru a verifica informația oferită de angajat și o explicație privind datele statistice, am vorbit atât cu Mihail Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă, cât și cu șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belîi. Ambii oficiali au recunoscut incidentul, însă l-au calificat drept unul tehnic și care nu poate afecta numărul crescut de pacienți înregistrați.

„Vedeți și dumneavoastră statisticile, mii de pacienți diagnosticați zilnic și dacă luăm proporția pacienților care fac cazuri severe și din ei proporția celor care ajung la o stare critică și care decedează, ea e stabilă. Nu a fost nimic ieșit din comun care să crească brusc și inexplicabil numărul de pacienți”, ne-a declarat Adrian Belîi.

Șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă spune că incidentul din acea noapte nu a avut cum să afecteze pacienții pentru că nu a avut loc în sala unde se află aceștia.

„Nu este corect. Acolo a fost o scurgere de apă din sistemul de încălzire. Țeava cu aparatul ce legătură are? Caloriferul cu aparatul de ventilare, 2 sisteme total diferite. Aparatele sunt protejate de scurtcircuit prin mai multe sisteme și dacă presupunem că se stinge lumina, toate aparatele moderne, toate absolut, inclusiv și pompele electrice a aparatelor de ventilare artificială au baterie de autonomie de minim 4 ore. Pe urmă, scurgerea de apă nu a fost în zona pacienților, dar a fost în zona unde stau doctorii și alături este un mic laborator. Deci, apa nu a căzut peste pacienți sau peste ceva aparate. Pacienții care erau în zona de lucru a reparației au fost transferați în salonul de alături, pur pentru a nu afecta procesul de tratament că acolo se lucrează sau se curăță și se spală apa”, ne-a mai spus doctorul.

În același timp, Adrian Belîi neagă faptul că accidentul ar fi fost mușamalizat.

„Noi așa instrucție nu am primit. Hai să spunem așa. Scurgeri de informații, în ghilimele, întotdeauna o să existe și îi mai rău dacă ascunzi ceva, se aude și pe urmă se întâmplă mai rău. Da, nu e plăcut că s-a crăpat o țeavă, dar asta nu ține de noi, e o problemă tehnică”, a mai spus Belîi.

Șeful secției spune că din păcate, aceste statistici vor rămâne la nivel înalt din cauza numărului mare de pacienți care vin în stare critică.

„Asta e statistica per spital, majoritatea e a noastră, dar nu are nicio legătură accidentul acesta tehnic la sistemul de încălzire și statistica. Asta ar fi fost un scandal de o scară mult mai largă, vă închipuiți”, a încheiat Adrian Belîi, șeful secției de reanimare pacienți cu COVID-19

Aceeași părere este împărtășită și de șeful spitalului. Mihai Ciocan regretă aceste speculații și spune că nu are nicio legătură cu cazurile de deces.

„Noi am avut o pană de alimentare cu agent termic al sistemului de încălzire în grupul de reanimare, dar nu asta este cauza deceselor pe care le avem noi acuma. Acolo a cedat o țeavă de alimentare cu agent termic a sistemului de condiționare a aerului din secția de reanimare care practic a produs niște aburi, a umplut încăperile de la etajul 1 cu aburi simpli, fiindcă acolo la noi sistemul de condiționare este cu agent termic cu aburi. Noi am înlăturat defectul acesta în aceeași zi”, spune Ciocan.

Șeful instuției spune că spitalul se confruntă cu un număr crescut de pacienți în stare critică infectați și că din această cauză, statisticile letale vor continua să crească.

„La noi în Institutul de Medicină Urgentă la moment avem cea mai mare secție de reanimare COVID care există în țară – 62 de paturi. În această secție se concentrează pacienții critici din toată țara. Adică ei când au situații sau când starea lor de sănătate este extrem de gravă, sunt transferați la noi. Evident este că o mare parte din ei decedează. Ca să cunoști, din 100 de pacienți intubați intratrahial, când li se pune tuburile în trahee, deci, în toată lumea, mortalitatea este de 70% la acești pacienți. Și dacă ei se concentrează la noi din toată țara, cum crezi, iată de unde se ia numărul acesta atât de mare. Înainte, când noi aveam câte 3-4 pe zi, nu era un număr atât de mare, nu era un număr atât de mare de pacienți intubați. Acuma, cu părere de rău, iată în secția de reanimare cu 62 de paturi, la moment, avem intubați 37. În următoarele 2-3 săptămânim 70% din ei vor deceda, cu părere de rău fiindcă la ei sunt afectați 100% plămânii, adică ei au un stadiu extrem de avansat al bolii. Iată care este situație, adică nu este din cauza la acea. Cineva poate și-a închipuit, dar atunci pacienții au fost pur și simplu transferați în alte saloane”, spune directorul IMU.

Mai mult, susține Mihai Ciocanu, accidentul a avut loc în clădirea unde se află secția de reanimare, dar nu acolo unde sunt internați pacienții gravi.

„Deci, defectul acesta nu a fost în reanimare, dar într-o anexă care stă la reanimare și este sistemul de condiționare. Aburii s-au dus în reanimare. Pacienții nu au fost scoși de la ventilare, ei pur și simplu au fost mutați. Nu are absolut nicio legătură, o spun ca medic și foarte responsabil.

Nouă ne pare rău că numărul este mare, numărul de îmbolnăviri este foarte mare, chiar este foarte mare și la noi acum, concentrația acestor pacienți gravi este foarte mare. Dacă noi înainte aveam din acești critici în jur de 20-30 de pacienți, acum avem 50-60 de pacienți.

Situația nu-i cum era cu 2-3 luni în urmă. Dacă există cereri de transfer a pacienților, îi transferăm. Numărul mare de decese se datorează faptului că noi avem un număr foarte mare de pacienți critici”, a încheiat Mihail Ciocanu.