Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Unde greșește Rusia în…

SONDAJ Unde greșește Rusia în relațiile cu R. Moldova?

Relațiile între Rusia și R. Moldova devin tot mai tensionate pe fundalul războiului din Ucraina. Moscova ba ne declară o „țară prietenoasă”, ba amenință Chișinăul cu repetarea scenariului ucrainean în Moldova, acuzând Kievul și Washingtonul că încearcă „să folosească această ţară prietenă în scopuri antiruseşti”. Sunt acuzații făcute în Duma de Stat de către șeful Externelor ruse, Serghei Lavrov, la câteva zile de la avertismentul președinților V. Zelensky și Maia Sandu că Rusia ar pune la cale o lovitură de stat în R. Moldova prin stimularea tulburărilor civile.

Anatol Țăranu, analist politic

Rusia își urmează linia sa în relațiile cu R. Moldova, ea continuă să ne trateze ca pe un stat vasal Rusiei, ca pe un stat care, potențial, ar face parte din revendicările ei imperiale. Acuma, în ce măsură politica asta va duce la o anumită finalitate, rămâne de văzut, dar în condițiile în care Rusia suferă un eșec în Ucraina, o asemenea politică nu are perspectivă. Ce ține de tulburări… Este evident că ceea ce am văzut duminică la Chișinău, aceste proteste, reprezintă un pericol de destabilizare, dar, în linii mari, dacă e să judecăm după calitatea materialului uman care participă la aceste proteste, ele nu sunt în măsură să aducă la o schimbare radicală a situației. Aceste proteste nu sunt foarte periculoase pentru guvernare și faptul că opoziția nu dorește să se asocieze cu Șor vorbește foarte precis despre acest lucru. Deocamdată, aceste proteste se consumă în van, fără să aibă capacitatea să destabilizeze serios situația. Aceste proteste ar fi mai degrabă o tentativă de a clătina luntrea, dar fără capacitatea de a o răsturna. Asta însă nu înseamnă că aceste proteste nu trebuie luate în serios și că guvernarea ar putea să aibă o atitudine nepăsătoare față de ele. Să vedem cum vor evolua lucrurile mai departe, dar, deocamdată, guvernarea se descurcă cu controlul asupra situației.

Oazu Nantoi, persoană publică

Eu vreau să-mi expun punctul meu personal de vedere, să nu fie confundat cu deputăția mea, calitatea de membru PAS etc… Eu demult am ajuns la concluzia că în Federația Rusă se consolidează un regim autoritar, fascist, xenofob, condus de un dictator care a sugrumat orice urmă de libertate și de drept în Federația Rusă. De aceea, comportamentul Rusiei în Ucraina, la fel ca și cel în raport cu R. Moldova, este în conformitate cu această diagnoză. Federația Rusă încearcă prin forță, ignorând toate normele de drept, să nimicească Ucraina. Doar că planurile Rusiei sunt date peste cap și Rusia este oprită de riposta eroică a armatei, a poporului ucrainean și de susținerea lumii democratice. În raport cu R. Moldova, Rusia procedează la instrumentarea unui război hibrid. Aici este și Gazpromul, și falsurile informaționale că Ucraina vrea să atace regiunea transnistreană, că securitatea ucraineană pune la cale acte teroriste în stânga Nistrului. Soluția pentru noi: toate atacurile acestea demagogice din partea Rusiei trebuie să se lovească de consolidarea cetățenilor R. Moldova în jurul ideii de pace și de unitate cu lumea democratică.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, ex-ambasador

Unde greșește Rusia? Există, cred eu, trei greșeli fundamentale. Prima: în toată perioada de la Independență, Rusia, practic, nu și-a onorat angajamentele asumate pe plan bilateral cu R. Moldova, începând cu Tratatul de prietenie, semnat în 1992 și ratificat de noi în 1992, iar de ei abia în 2001, cu niște modificări esențiale. Doi: indiferent de retorica care predomină în relațiile bilaterale, Rusia nu a respectat și nu respectă înțelegerile care au fost stabilite în cadrul relațiilor bilaterale și multilaterale privind retragerea trupelor militare ruse de la Nistru. Și trei: în ultimii ani, în special de când la guvernare a venit PAS și președintă a fost aleasă Maia Sandu, relațiile bilaterale au intrat într-un mare impas, avem o situație de război diplomatic, destul de acut, însoțit și de o serie de amenințări în adresa R. Moldova. Nu cred că Rusia va recurge la o agresiune deschisă, pentru că ar demonstra o dată în plus că este un stat agresor, dar riscurile de destabilizare, sub o formă sau alta, vor rămâne atâta timp cât o să avem partide și mișcări care fac interesele Rusiei în R. Moldova.