Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sondaj/ Șor a fost condamnat.…

Sondaj Șor a fost condamnat. Ce urmează?

Pe 13 aprilie oligarhul fugar Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „fraudei bancare”. Decizia vizează și sechestrarea unor proprietăți în valoare de peste 5 miliarde de lei. Șor declară că decizia instanței nu-l afectează, acoperindu-se în fața legii cu cetățenia israeliană. „Faptul că Ilan Șor deține cetățenie și în Israel nu neapărat înseamnă că nu va fi extrădat…Totuși, există opțiunea ca statul Israel să decidă că în loc să-l extrădeze, decizia să fie executată în Israel. E o decizie care va fi luată de autoritățile din Israel”, a declarat presei Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție.


Șor a fost condamnat. Ce urmează?

Vitalie Zamă, avocat
Sentințele definitive sunt obligatorii pentru toate persoanele fizice şi juridice din ţară şi au putere executorie pe întreg teritoriul R. Moldova. Dispoziţia de executare a hotărârii judecătoreşti în termen de 10 zile de la data când aceasta a rămas definitivă, se trimite de către preşedintele instanţei, împreună cu o copie de pe hotărârea definitivă, organului abilitat cu punerea în executare a sentinţei, conform prevederilor legislaţiei de executare. R. Moldova se poate adresa unui stat străin cu cerere de extrădare a persoanei în privinţa căreia a fost adoptată o sentinţă de condamnare la închisoare pe o durată de cel puţin 6 luni. Cererea de extrădare se face în temeiul tratatului internaţional la care sunt parte R. Moldova şi statul solicitat sau în temeiul obligaţiilor scrise în condiţii de reciprocitate. Cererea de extrădare se transmite direct organului competent al statului solicitat sau pe cale diplomatică, dacă această modalitate este prevăzută de tratatul internaţional. În final, statul în care se află persoana respectivă urmează să se pronunțe în privința acceptării sau respingerii cererii de extrădare. Un motiv de refuz poate servi cetățenia statului Israel. Nu în ultimul rând, executarea sentinței care prevede pedeapsa cu închisoarea poate avea loc în statul Israel.

Maria Zugravu, Centrul de Justiție Socială „ECHITATE”


Hotărârea Curții de Apel este executorie și ar trebui să înceapă procedurile de executare. Cetățeanul Șor nu se află în țară și Ministerul Justiției (MJ) e obligat să facă o solicitare de extrădare în adresa statului Israel. Care va fi reacția Israelului urmează să vedem. Cât ține de încasarea prejudiciilor, nu văd aici o problemă, deoarece Șor deține bunuri în R. Moldova, iar dacă bunurile sunt în jurisdicția R. Moldova, atunci hotărârea poate fi executată prin aplicarea sechestrului, chiar și în lipsa condamnatului. Dacă ar fi să ne referim la cât de eficient, să zicem, a acționat justiția din R. Moldova, aici avem o problemă. Chiar dacă a fost un volum mare de acte de examinat, termenul de 7 ani este o tergiversare vădită. Au avut loc influențe vădite. Altfel, dosarul s-ar fi examinat în termeni mult mai restrânși.


Roman Zadoinov, avocat
Va fi sau nu Șor extrădat? Orice stat, în Constituția sa, are prevederi conform cărora propriii cetățeni nu pot fi extrădați. Și statul Israel nu este o excepție în acest sens. Atât timp cât Ilan Șor se află pe teritoriul Israelului, stat al cărui cetățean este, el nu va fi extrădat în R. Moldova, decât doar dacă infracțiunea pentru comiterea căreia Șor a fost condamnat afectează interesele statului Israel. Decizia instanțelor de judecată din R. Moldova trebuie mai întâi prezentată Israelului, după care instanțele de judecată din Israel vor verifica legalitatea ei în contextul legilor acestui stat. Pedeapsa, dacă va fi stabilită, poate fi diferită de cea pronunțată în R. Moldova. Israelul poate aplica propria pedeapsă sau poate să nu aplice niciuna.


Cornelia Cozonac, Centrul de Investigații Jurnalistice


Ilan Șor este un personaj controversat, cu bani mulți, din care își poate plăti avocați buni. Justiția din Moldova trebuie să-și facă lucrul impecabil, astfel încât sentința să fie executată. Chiar dacă el se află în prezent în Israel, autoritățile moldovenești trebuie să facă demersurile necesare pentru extrădarea lui sau pentru executarea pedepsei cu închisoarea în statul respectiv. Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în 2011 o amplă anchetă cu titlul „Milioanele Sindicatelor”, în care arătam că Șor procura pe nimic proprietățile Sindicatelor și le punea în gaj la câteva bănci pentru credite care depășeau de câteva ori valoarea proprietăților gajate. Abia peste câțiva ani, în 2014-2015, am aflat că acestea erau credite neperformante… care au dus la devalizarea băncilor care le-au acordat. De atunci iată că au trecut mai mult de zece ani și autoritățile noastre nu au făcut nimic ca să descopere furtul miliardului și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați. Procesul în care este condamnat Șor e singurul deocamdată în care există o condamnare definitivă. Este clar că Șor nu a lucrat singur. El a avut complici în mai multe guvernări. Aceștia, la fel, trebuie să poarte răspundere. Procurorii trebuie să dezlege tor misterul din jurul fraudei bancare și să facă lumină în dosarul respectiv. Timpul care trece joacă în defavoarea soluționării cauzei fraudei bancare, din păcate.