Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Schimb de pumni în Parlamentul…

Schimb de pumni în Parlamentul georgian cauzat de legea „agenților străini”

Sursa: Reuters

Legislatorii s-au luat la pumni în Parlamentul georgian în timp ce legislatorii partidului de guvernământ pregăteau să înainteze un proiect de lege controversat privind „agenții străini”, care a fost criticat de țările occidentale și a stârnit proteste în țară, transmite Reuters.

Filmări difuzate de televiziunea georgiană au arătat-o pe Mamuka Mdinaradze, liderul fracțiunii parlamentare a partidului de guvernământ „Visul Georgian” și forță motrice din spatele proiectului de lege, fiind lovită cu pumnul în față de deputatul de opoziție Aleko Elisashvili în timp ce vorbea la tribună.

Incidentul a provocat o altercație între mai mulți parlamentari. Imaginile l-au arătat pe Elisashvili fiind întâmpinat cu urale de protestatari în fața clădirii parlamentului. „Visul Georgian” a anunțat la începutul acestei luni că va reintroduce legislația care impune organizațiilor care acceptă fonduri din străinătate să se înregistreze ca agenți străini sau riscă amenzi, la 13 luni după ce protestele au forțat-o să renunțe la plan.

Proiectul de lege a tensionat relațiile cu țările europene și cu Statele Unite, care au spus că se opun adoptării sale. Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de candidat în decembrie, a declarat că această mișcare este incompatibilă cu valorile blocului.

„Visul Georgian” spune că dorește ca țara să adere la UE și NATO, chiar dacă și-a adâncit legăturile cu Rusia și s-a confruntat cu acuzații de autoritarism acasă. Se spune că proiectul de lege este necesar pentru a combate ceea ce numește „valorile pseudo-liberale” impuse de străini și pentru a promova transparența.