Principală  —  IMPORTANTE   —   RISE: Cartelul din cartelă

RISE: Cartelul din cartelă

De fiecare dată când îți schimbi operatorul de telefonie mobilă și alegi să-ți păstrezi numărul de telefon, cineva căștigă bani grei. Afacerea s-a numit: portarea numerelor de telefon. Cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Moldova plătesc pentru fiecare utilizator care migrează dintr-o rețea în alta. Banii ajung la o firmă privată, cu rădăcini în paradisuri fiscale și selectată cu grijă de către autorități. Din banii câștigați din portarea numerelor, firma intermediară a transferat ani la rând milioane de euro în conturile companiilor paravan din rețeaua lui Vladimir Plahotniuc, folosind o adresă de internet comună cu cea a fundaţiei oligarhului, scrie RISE Moldova.

BĂTĂLIA PENTRU FIECARE CLIENT

În ultimul deceniu, peste o jumătate de milion de utilizatori de telefonie din Moldova și-au schimbat operatorul, păstrându-și numărul de telefon.

„Treci la noi şi păstrează-ţi numărul! E gratuit şi îţi oferă multe avantaje…”, „Vino cu numărul mobil la noi și primești 50% reducere la abonament, trafic internet gratuit pentru rețele sociale…” „Treci la noi și ai smartphone la 1 leu”.

Sunt mesaje publicitare prin care operatorii încearcă să atragă clienții în rețeaua lor.

Așa a făcut și Viorelia, care și-a schimbat operatorul de telefonie de mai multe ori:

„Am făcut de două ori portarea. De la Orange la Moldcell și apoi de la Moldcell la Orange. Nu am achitat vreo taxă… Am completat o cerere prin care am solicitat portarea numărului de la alt operator, fiind indicată denumirea. Ultima dată, în 2022, Orange mi-a oferit o cartelă sim cu un număr provizoriu. Cred că în timp de 5 zile s-a efectuat portarea și am revenit la numărul meu personal, automat, fără să schimb cartela”.

Sunt însă și clienți care au semnat cererea de portare dar apoi s-au răzgândit, după ce operatorul de la care voiau să plece le-a propus oferte greu de refuzat. Autoritățile care supraveghează piața de telecomunicații i-au amendat pe unii operatori de telefonie pentru practicile prin care încearcă să-și păstreze clienții care vor să migreze spre alți operatori.

Prin urmare s-a constat că abonaţilor, în mod individual, li se propun diferite reduceri, servicii gratuite sau alte stimulări pentru a-i convinge să nu schimbe furnizorul de servicii telefonice”, menționează judecătorii într-o hotărâre, după ce un operator a contestat amenda, dar în final a pierdut procesul. Detalii, AICI

Expertul internațional Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet din România (ApTI), susține că numerele de telefon nu sunt ale operatorilor, care au doar o concesiune temporară de utilizare a numărului respectiv și că sunt costuri pentru compania de telefonie când are loc portarea unui număr, iar aceasta le recuperează fie de la consumator, fie le suportă ca să-și lărgească baza de clienți:

„Eu zic că orice cost pe care-l are operatorul de telefonie, fie că vorbim de costul pe care-l plătește, de exemplu, la noi (în România), pe resursele de numerotație sau pe licențe, îl trece cumva către consumator, adică clar că face lucrul ăsta. (…) Nu cred că acest cost (de portare) ar trebui defalcat în factura către consumator, pentru că nu este un cost pe care consumatorul să-l rețină ca fiind diferit sau la care poate să renunțe. Vă dați seama că și practicile o să fie diferite la operatorul care pierde clienți față de cei care câștigă, pentru că sunt foarte mulți operatori care, ca să câștige clienți, suportă ei orice cost legat de portabilitate doar ca să aibă un client pe termen lung”.

JUCĂTORII DIN SPATE

Punctul de pornire a fost ultima zi a lunii iunie din 2011, când, Pavel Filip era ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, dar și coleg de partid cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Filip a dat atunci un ordin prin care aproba Programul de implementare a portabilităţii numerelor în Republica Moldova pentru anii 2011-2013. Detalii, AICI

Acest program a fost creat pentru a le permite oamenilor să își aleagă liber furnizorii de telefonie și pentru a crește concurența între companiile de telecomunicații.

Un an mai târziu, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) anunța un concurs de selectare a administratorului bazei de date centralizate (BDC), care să se ocupe de procesul de portare a numerelor de telefon.

Investigația integrală o puteți citi pe site-ul rise.md.