Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Promo-LEX: Concurenții electorali continuă să…

Promo-LEX: Concurenții electorali continuă să utilizeze resursele administrative. Aceștia nu au raportat cel puțin 500 853 lei

Observatorii Promo-LEX au monitorizat 142 de activități electorale desfășurate de cei doi candidați ajunși în turul doi al scrutinului prezidențial. Dintre acestea, 72 din au fost desfășurate de candidatul susținut public de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, iar 70 din activități de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Potrivit raportului, PSRM continuă implicarea activă în campania candidatului independent Igor Dodon. 

Totodată, cazurile de discurs de ură și instigare la discriminare au afectat și campania electorală din turul doi de scrutin.Sunt câteva din concluziile Asociației Promo-LEX care a prezentat Raportul numărul 7 de monitorizare a alegerilor prezidențiale.

Potrivit Promo-LEX, au fost identificate cel puțin 12 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Dintre acestea, în 11 cazuri a fost vizat candidatul susținut de PSRM, Igor Dodon, iar într-un caz a fost vizată candidata PAS, Maia Sandu. 

Asociația atenționează că cel puțin 500 853 lei nu au fost raportați de către cei doi concurenți electorali.

„Conform rapoartelor prezentate la Comisia Electorală Centrală (CEC), volumul veniturilor declarate de către concurenții electorali, pentru perioada 4-6 noiembrie, este de 956 816 lei, inclusiv donațiile în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii. Dintre acestea, 556 367 lei, echivalentul la 58 % au fost declarate de Maia Sandu, iar 400 450 lei, echivalentul la 42 % – de Igor Dodon.

Misiunea estimează cel puțin 500 853 lei neraportați de către cei doi concurenții electorali, în prima săptămână de campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Dintre acestea, 394 422 lei, echivalentul la 79 % se referă la candidatul Igor Dodon, iar 106 431 21% la candidata Maia Sandu”, a declarat Pavel Postică, șeful misiunii de observare Promo-LEX.

Organizația subliniază și faptul că, concurenții electorali continuă să nu raporteze cheltuieli pentru recompensele agitatorilor și nici nu prezintă declarațiile de voluntariat ale acestora.

De asemenea, Misiunea atrage atenția că utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare în spațiul public și mass-media de către candidați și susținătorii acestora, afectează atât demnitatea contracandidaților, cât și a persoanelor care fac parte din anumite grupuri sociale, inclusiv atunci când sunt utilizate prejudecăți și stereotipuri sau se instigă la discriminare și violență.

Cazurile de discurs de ură și instigare la discriminare au afectat și campania electorală din turul doi de scrutin. Astfel, din totalul celor 51 de cazuri raportate, în 7 cazuri autorul acestui tip de discurs a fost Candidatul independent, Igor Dodon.

Totodată, au fost raportate cel puțin 34 de cazuri în care politicieni, jurnaliști, lideri de opinie sau susținători au utilizat mesaje de ură și/sau instigare la violență împotriva candidatei PAS, Maia Sandu (26 de cazuri) și a candidatului independent, Igor Dodon (8 cazuri).

În alte 10 cazuri, acest tip de discurs a fost îndreptat împotriva membrilor partidelor politice și/sau susținătorii candidaților, precum și împotriva funcționarilor publici, politicienilor și a alegătorilor în general.

Conform datelor preliminare, la alegeri au participat 1 348 549 de alegători. Potrivit CEC, în primul tur de scrutin, Maia Sandu a acumulat 487 de mii de voturi, echivalentul la 36.16%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul 440 de mii de alegători (32.61%). Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 47 769 de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon. 

Duminică, 15 noiembrie, în R. Moldova va avea loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.