Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un an de la retragerea…

Un an de la retragerea Rusiei din Bucea: Președinta Maia Sandu participă la Summitul Bucea 2023, în Ucraina

Maia Sandu, la Summitul Bucea 2023, în Ucraina. 31 martie 2023.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, se află vineri, 31 martie, în Ucraina, unde participă la Summitul Bucea 2023, la invitația Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Evenimentul are loc la un an de la retragerea trupelor ruse din Bucea, o suburbie a Kievului unde au fost găsite cadavrele civililor uciși în stradă şi camere de tortură.

Anunțul despre vizita președintei în Ucraina a fost făcut de reprezentanții administrației prezidențiale de la Chișinău, care au precizat că „din considerente de securitate”, nu pot oferi acum mai multe detalii despre această deplasare.

Într-un mesaj postat pe Twitter, șefa statului Maia Sandu a scris: „Astăzi, eu și poporul Moldovei, împreună cu comunitatea mondială, ne amintim de teroarea suferită de civilii din Bucea acum un an. (…) Țările democratice trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocități sunt investigate și pedepsite”.

Micile orașe din nord-vestul Kievului au devenit unele dintre epicentrele distrugerilor încă din primele zile ale războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. După retragerea trupelor ruse din Bucea, la sfârșit de martie și început de aprilie 2022, în spațiul public au apărut imagini video care au șocat comunitatea internațională.

De-a lungul străzilor au fost descoperite cadavre ale civililor ucraineni, cei mai mulți dintre ei împușcați în zona capului. Civili ucraineni morți, cu mâinile legate la spate, au fost descoperiți aruncați în gropi comune săpate la periferiile orașului. Au fost descoperite și camere de tortură improvizate, unde zăceau corpurile neînsuflețite ale unor civili.

Atunci, Rusia a respins „în mod categoric” că militarii săi ar fi comis crime de război împotriva civililor din Bucea. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declara în primăvara lui 2022 că imaginile din Bucea sunt montate și că totul este o făcătură. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, anunța că principalele sarcini ale „operațiunii militare speciale au fost finalizate, astfel Rusia își va concentra eforturile pentru atingerea obiectivului principal – eliberarea Donbasului”.

Descoperirea a sute de cadavre la Bucea a fost condamnată de țările occidentale. Pe 24 februarie 2023, UE a aprobat al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care a marcat un an de la invazia Rusiei în Ucraina.