Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ultima oră: Cine este Ion…

Ultima oră: Cine este Ion Ceban, candidatul socialiștilor pentru funcția de primar al mun. Chișinău

„Au fost examinate 4 candidaturi, dar s-a votat unanim pentru Ion Ceban”, a spus Igor Dodon, liderul neformal al PSRM, după ședința partidului în care s-a desemnat candidatul socialiștilor pentru alegerile locale din 20 mai, din Chișinău. Ceban este consilier municipal și purtătorul de cuvânt neoficial al președintelui R. Moldova, Igor Dodon.

Ion Ceban l-a urmat pe Dodon la președinție după ce, în septembrie 2012, a plecat alături de acesta din Partidul Comuniștilor pentru a prelua conducerea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, familia Ceban a fost al doilea cel mai prolific donator pentru Igor Dodon. Ion Ceban a contribuit cu 50 mii de lei la campania electorală a şefului său de partid. Mama lui Ion Ceban, Eugenia Ceban, care este şi ea consilier municipal în capitală, a contribuit cu 58 de mii de lei la campania lui Igor Dodon. În aceste condiţii, cu 108 mii de lei donaţi, familia Ceban a fost al doilea cel mai important sponsor al candidatului Dodon, după familia Dolință.

Născut la 30 iunie 1980, Ceban și-a început cariera politică în PCRM. A fost deputat din anul 2011, iar în 2012 a părăsit partidul, alături de Igor Dodon, pentru a prelua PSRM. Ceban a fost viceministru al Educației și Tineretului între 2007 și 2008.

A primit în dar de la părinți un apartament de aproape un milion de lei

Candidatul la funcția de primar, tot el, consilier municipal din partea PSRM și purtătorul de cuvânt al președintelui țării, Ion Ceban, care până anul trecut nu a declarat în actele de avere vreun imobil, s-a ales în 2016 cu un apartament de 230 m.p. (!). Ceban a primit apartamentul printr-un act de donație la 16 noiembrie 2016, la trei zile după cel de-al doilea scrutin electoral prezidențial, în care învingător a ieșit Igor Dodon. Imobilul primit în dar de Ceban are o valoare cadastrală de 991 775 de lei.

Contactat anterior de ZdG, Ion Ceban a explicat că apartamentul de 230 m.p. aparține părinților săi, care l-au achiziționat în 2012 din banii obținuți după vânzarea unei case din centrul capitalei. Consilierul afirmă că în acea casă a locuit din 2002, iar în 2012, după ce a fost vândută,  a trecut cu traiul în apartamentul respectiv. Acesta a declarat că nu a contribuit financiar la procurarea apartamentului.

„Donația este din partea părinților mei, care au vândut o casă din centrul capitalei  pe care o dețineau din anii 80. Este un imobil în care am trăit din 2002, situat în centrul capitalei, pe care l-au vândut în 2012 și respectiv au cumpărat apartamentul. Practic, este făcut un contract de vânzare-cumpărare. Apartamentul este trecut în declarația de avere a mamei mele de până acum”, explică Ion Ceban pentru ZdG.

În actul de avere și interese personale pentru 2016 depus la Autoritatea Națională de Integritate, Ion Ceban indică un salariu la Parlament, acolo unde activa în Cabinetul fracțiunii PSRM, de 125 508 lei. Alți 13 615 lei și 149 USD, familia Ceban i-a obținut sub formă de dobândă din depuneri la instituții financiare, iar 59 400 de lei constituie indemnizația primită de soția consilierului municipal.

În conturile bancare, la data depunerii declarației, familia Ceban deținea 5 000 USD și 183 944 de lei.

Familia Ceban deține două terenuri, unul intravilan și altul extravilan, obținute în 2006 și, respectiv, 2012, pentru care a plătit 160 407 lei.

Prin procură, Ion Ceban conduce din 2012 o Toyota Prius, fabricată în 2005.

Până acum, în cursa pentru Chișinău și-au anunțat prezența Andrei Năstase, liderul PPDA și Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL.