Sondaj Schimb de miniștri în regim de urgență. Ce se întâmplă?
Schimbare de macaz la guvernare în ajun de turul doi. Miniștrii delegați de Partidul Democrat (PDM) în Guvernul Chicu au fost revocați luni din funcții, după ce în ajun Pavel Filip anunțase că după prezidențiale democrații se vor retrage de la guvernare. În timp ce socialiștii acuză PDM că s-ar fi lăsat influențat din exterior, democrații le reproșează că ”au acționat emotiv” și că în spatele acestei „operațiuni” s-ar ascunde niște înțelegeri de culise dintre Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, care presupun susținerea lui Dodon în turul doi și crearea, în trei, a unei noi majorități parlamentare postelectorale.
Alexandru Arseni, profesor universitar, doctor
Într-o societate guvernată de forțe autoritare, e posibil orice, inclusiv remanieri de guvern în regim de urgență. Parcă odată cu schimbarea guvernelor Sandu cu Chicu nu a fost la fel? Dodon înțelege că pierde alegerile și caută salvare. Speranța lui acum e să atragă voturile (6%) ale Partidului Șor și sprijinul noului grup parlamentar al lui V. Plahotniuc, „Pentru Moldova”. Dodon speră să câștige în acest fel alegerile, după care împreună cu Plahotniuc și Șor, să creeze o noua majoritate parlamentară „sigură”, prin care să controleze guvernul și să-i blocheze activitatea de președinte Maiei Sandu. Dacă electoratul nu va înțelege că Dodon se pregătește să-i readucă în politică pe Plahotniuc și Șor, toate vor rămâne pe vechi.
Lilian Carp, deputat
Ceea ce s-a întâmplat luni la guvern nu-i de azi. Mai multe acțiuni din ultimele două luni confirmă zvonurile despre existența unei înțelegeri de taină a triumviratului Dodon-Plahotniuc-Șor. Înțelegerea pornește de la repunerea în funcție a lui Vladislav Clima (președinte la Curtea de Apel Chișinău) și a altor judecători corupți, care i-au fost loiali lui Plahotniuc și anularea ridicării imunității deputaților Partidului Șor – Tauber și Apostolova, acuzate de implicare în furtul miliardului… Că ar exista o colaborare între Dodon-Plahotniuc-Șor și că „ațele” la tot ce se întâmplă în parlament sunt trase de „păpușar” o recunoaște și Pavel Filip. Este grăitoare, în acest sens, și declarația transfugilor din Pro-Moldova, care au anunțat crearea, împreună cu Partidul Șor, a unei platforme parlamentare „Pentru Moldova”. Nu exclud că se pune la cale o alianță între PSRM si această „platformă”, după care Dodon vrea să își ascundă relația cu principalii beneficiari ai miliardului furat.
Mariana S. Țăranu, istoric
R. Moldova este un stat cu două centre de conducere: unul la Moscova și altul la Chișinău. Din momentul dezintegrării URSS, puterea în fostele republici unionale (cu excepția Țărilor Baltice) a fost preluată de aceleași cadre comuniste, cu precădere din „eșalonul doi”, ancorate în partide de stânga sau centru-stânga și antrenate în tot felul de scenarii politice și geopolitice, în dependență de interesele Rusiei… Acum, când de rezultatele alegerilor prezidențiale depinde balanța vectorului politic al RM, PD și PSRM încearcă să însceneze crize de relație între ele. Revocarea miniștrilor a fost făcută pentru a îndepărta atenția de la discutarea și analiza fraudelor din primul tur al alegerilor. Iar în ceea ce privește „înțelegerile”, consider că sunt discuții sterile pentru a sustrage atenția de la turul doi.
Ion Tăbârță, analist politic
Retragerea „de bună nevoie” a membrilor PDM din guvern a oficializat divorțul politic dintre PDM și PSRM. Este o fază intermediară de reconfigurare a forțelor politice din legislativ, cu o nouă majoritate parlamentară pentru susținerea Guvernului Chicu, condus de Dodon. Ieșirea PDM de la guvernare a fost cauzată de două momente principale: 1. De la momentul votării Guvernului Chicu, în noiembrie 2019, fracțiunea parlamentară a PDM a pierdut constant din membrii săi. Astfel, în vară, Guvernul Chicu a rămas fără o majoritate parlamentară formalizată, executivul fiind la un pas de a fi demis; și 2. Din august au început să devină tot mai evidente semnalele unor contacte și discuții în culise dintre Dodon și Plahotniuc. Chiar s-a vehiculat despre o întâlnire a celor doi în Grecia. În consecință, Partidul Șor – unul dintre proiectele politice ale oligarhului fugar, și-a schimbat radical retorica față de Dodon și PSRM. Spre finele campaniei electorale, la inițiativa câtorva foști deputați democrați, desprinși de la „Pro Moldova”, a fost creată platforma parlamentară „Pentru Moldova”, la care imediat a aderat fracțiunea Șor. Dacă în perioada următoare între Dodon și Plahotniuc nu se va produce nici un „scurt circuit”, atunci după turul II al alegerilor prezidențiale urmează a fi oficializată o noua majoritate parlamentară, formată din PSRM și așa-zisa platformă „Pentru Moldova”.
Pentru conformitate, P.G.