Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj/ Denunțarea acordurilor din cadrul…

Sondaj Denunțarea acordurilor din cadrul CSI: riscuri, semnificații și perspective

Guvernul de la Chișinău a denunțat două acorduri semnate anterior cu Comunitatea Statelor Independente (CSI). Unul dintre acorduri vizează schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor exterioare, iar cel de-al doilea vizează condițiile generale de livrare a mărfurilor între statele membre CSI.

Ce semnifică denunțarea acordurilor din cadrul CSI pentru viitorul R. Moldova?

Ecaterina Mardarovici, Clubul politic al femeilor 50/50

Era timpul ca să se înceapă procedurile de „părăsire” a CSI. Această comunitate nu este altceva decât o extensie FSB-istă a Rusiei, prin care s-a dorit să se revină la formatul URSS. Timp de 30 de ani nu a fost înregistrat niciun progres în relațiile dintre țările membre CSI, Rusia s-a comportat constant ca un agresor irecuperabil. Și e clar de ce, pentru că scopul acestei structuri este altul decât cel declarat. Dacă Georgia a ieșit din CSI în 2009, imediat după agresiunea Rusiei, Ucraina a răbdat 4 ani după agresiunea din 2014, iar în 2018 a părăsit CSI-ul. Noi, din 1992, după agresiunea Rusiei, mereu șantajați, mai suntem acolo. Aceste două protocoale, la fel ca și toate celelalte, nu au adus R. Moldova niciun avantaj. În același timp, apreciez că guvernarea își propune o retragere cu multă precauție, adică se vor „grăbi încet”, vor acționa cu atenție. R. Moldova nu-și poate permite greșeli în acest demers de retragere din CSI. Iar viitorul nostru este în UE.

Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență  Consider că cetățenii R. Moldova au nevoie de o înțelegere cât mai clară a ce reprezintă CSI. În prezent, există peste patru sute de Acorduri interstatale și câteva mii interministeriale. Lumea e derutată când aude, cam peste o zi, de încă o fapta „eroică” a guvernării, care a mai abrogat vreun acord. O simplă aritmetică arată că dacă R. Moldova ar abroga zilnic câte 5-10 acorduri, peste un an ea tot va face parte din CSI. De altfel, CSI a fost gândit și lansat de Federația Rusă ca un proiect exclusiv politic, menirea căruia este de a confirma oficial care este teritoriul, moșia nemijlocită a imperiului rus. CSI trasează frontierele spațiului în care Federația Rusă este stăpână și oricine încearcă să se desprindă din „îmbrățișarea frățească” e apucat de ceafă și reîntors în „raiul rusesc”. Să reținem că încercările Georgiei din 2008, apoi ale Ucrainei în 2014, de a se apropia de UE, au fost înăbușite în sânge de armata rusă și soldate cu importante pierderi teritoriale. În al doilea rând, sub aspect economic, CSI a reprezentat o structură amorfă, lipsită de capacități reale de a moderniza infrastructura din colonii.  Dimpotrivă – scopul adevărat pe care îl urmărea Rusia a fost și a rămas să încorseteze cât mai strâns economiile naționale și să nu permită ca „statele independente” să fie integrate în spațiul european. Să ne amintim în ce hal au fost șantajați moldovenii și batjocoriți agenții economici – de la strivirea fructelor cu buldozerele până la deconectarea energiei electrice și a gazului. Cel mai avantajos pentru R. Moldova ar fi să nu prelungească fățărnicia de a sta pe două scaune. Populismul dodonist –  „și cu Estul, și cu Vestul” – înseamnă prostituare politică, staționarea în „lumea rusă”. Guvernarea ar trebui să dea conținut declarațiilor zgomotoase că „suntem europeni” și, așa cum a făcut Georgia și Ucraina, să voteze o decizie și să spună întregii lumi că R. Moldova iese definitiv din CSI.  

Veaceslav Berbeca, analist politic, IDIS Viitorul

Autoritățile R. Moldova au declarat la începutul acestui an că vor începe procesul de denunțare a acordurilor semnate în cadrul CSI care nu mai sunt relevante sau funcționale. Săptămâna trecută Guvernul a denunțat două documente, unul – privind condițiile de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor-membre și al doilea – cu privire la schimbul de informație în problemele ocrotirii frontierelor. În privința motivului denunțării primului acord, argumentul invocat este că R. Moldova aplică o economie de piață, iar livrarea mărfurilor este efectuată în baza contractelor individuale între agenții economici, fără implicarea statului. Referitor la cel de-al doilea document denunțat, argumentul este lipsa frontierelor cu statele CSI și faptul că schimbul de informație se efectuează în baza acordurilor bilaterale.

Retragerea din CSI este un subiect care a fost pus în discuție cu diferite ocazii de liderii de partide și de comunitatea experților. Guvernările anterioare au ezitat să declanșeze procesul de denunțare a calității de membru al CSI, invocând diverse motive, deși principalul argument, ascuns, era de a nu provoca sentimente revanșarde la Kremlin. Actuala conjunctură internațională, legată de invazia Rusiei în Ucraina, dar și statutul de candidat la UE obținut în iunie 2022, ne determină să începem procesul de denunțare a acordurilor semnate în cadrul CSI. Înțelegem că guvernarea a ales tactica pașilor mici – obișnuim opinia publică cu poziția noastră de a declanșa ieșirea din CSI.