Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Cum pot fi opriți…

SONDAJ Cum pot fi opriți instigatorii de războaie?

URSS a pierdut aproximativ 27 de milioane de oameni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dintre care circa 8 milioane de militari și 19 milioane de civili. Cea mai mare parte din militarii morți o constituie 5,7 milioane de etnici ruși, urmați de 1,3 milioane de etnici ucraineni. Un sfert din populația URSS a fost rănită sau omorâtă. Germania a suferit pierderi de 5,3 milioane de oameni, mai ales pe Frontul de Est și în timpul ultimei bătălii din Germania. După 78 de ani de la încheierea acelui război, instigatorii de războaie iarăși omoară oameni pașnici.

Cum pot fi opriți instigatorii de războaie?

Andrei Captarenco, jurnalist

Astăzi trăim niște vremuri în care atitudinea noastră proprie față de tot ce se întâmplă contează cel mai mult. Fiecare om poate influența realitatea dură în care suntem cu toții, dar pentru asta ar trebui să ne schimbăm fiecare în parte. Cel mai des te afli singur în fața provocărilor și trebuie să ai curaj pentru a le zice oamenilor că ei sunt mințiți și duși într-o realitate paralelă creată de o propagandă putinistă de o calitate „foarte bună”. Am petrecut multe zile și nopți sub bombardamente, aproape de poporul ucrainean, în căutarea acelor semne din cauza cărora Putin a început războiul. Nu am găsit nimic din ceea ce se zice pe la TV și din ce se revarsă peste noi din gura propagandei de la Moscova. Cu niște minciuni în cap, oamenii otrăviți de ea sunt gata să omoare și chiar omoară. Numai din acest motiv astăzi cu toții avem obligația să încercăm să ne opunem acestui val de minciuni care aduce după el sânge și moarte. Trebuie să luăm atitudine și să nu ne obosim să numim războiul război și călăul să nu aibă vreun drept la o „față de om cinstit”.

Maria Lupașco, văduva Eroului Războiului de la Nistru, Filip Lupașco

În acest an, aceste zile care consemnează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei sunt consemnate în condiții speciale, ambele evenimente fiind sub pecetea războiului rusesc din Ucraina. Chiar și așa, Ucraina va sărbători Ziua Europei, iar țara agresoare, pierzând acest război, ar trebui să învețe multe din această pierdere. Omenirea nu va uita că Rusia și-a propus ca timp de trei zile să ocupe Kievul, ca mai apoi să intre și în R. Moldova. Pentru a-și atinge acest scop criminal, au distrus tot ce au întâlnit în cale. Au ucis fără milă copii, bătrâni, femei. Cei rămași în viață au fost nevoiți să părăsească casele și să se refugieze în alte țări. Nu pot uita privirile copiilor pe care i-am găzduit în casă mea. O mamă cu trei copii, pierduți pe drumuri, m-a rugat să-i ajut să ajungă la Iași, de unde să se deplaseze în Germania, pentru a fi găzduiți de o Biserică Ortodoxă. Am cunoscut mai multe destine de refugiați care fugeau din calea războiului. În acele zile de început de război am simțit exact ce am simțit în 1992, când Rusia flămândă de pământuri străine a distrus viața a 286 de tineri care și-au apărat Țara cu prețul propriei vieți. Eu nu știu dacă instigatorii de războaie pot însuși că pacea e de mare preț. Singura soluție e ca instigatorii de războaie să fie opriți și pedepsiți pentru distrugerea mai multor țări începând cu anul 1945 până în prezent. Singura șansă de a ne salva de Rusia agresoare este aderarea la Uniunea Europeană. Doar așa vom putea trăi în liniște și pace.

Eugenia Bulat, scriitoare

Războiul din Ucraina, acest carnagiu pe care mintea modernă nu-l poate încape, este și o mare întrebare adresată omenirii. El a revelat cu o claritate orbitoare esența de stat terorist care este Rusia totalitară și revanșardă; a developat subit și nemilos dependența energetică a întregii lumi civilizate de gazul și petrolul rusesc; lumea și-a amintit brusc că Rusia a tot recidivat prin salturi de agresivitate asupra tinerelor state independente rupte de sub teroarea sovietică etc. Întrebarea pusă Omenirii este: cum a fost posibil ca întreaga Europă, Occidentul în sine, să nu fi fost conștient de faptul la ce poate duce această dependență categorică de sursele energetice ruse?! Apoi, cum este posibil că întreg Occidentul nu a luat în calcul cursul spre care se îndrepta Federația Rusă imediat după destrămarea Imperiului?! Să amintim numai de soarta disidenților Anna Politkovskaia, Alexandr Litvinenco, Boris Nemțov ș.a., de educația militaristă din sistemul educațional al Rusiei; să amintim de „parteneriatul strategic împotriva terorismului” dintre Statele Unite și Rusia, încheiat după atentatele teroriste islamice din 11 septembrie 2001 (se întâmpla în timp ce Rusia decima poporul cecen) și atâtea altele. Întrebările pot continua, dar ne oprim aici, pentru că anume aici, în luminarea acestor probleme se află miezul răspunsului meu la întrebarea ZdG – Cum pot fi opriți instigatorii de războaie?

Solidaritatea UE, a întregii lumi occidentale în fața belicoasei alienări ruse (solidaritate pe care nu a contat deloc satrapul de la Kremlin și acoliții săi care au impus Ucrainei, dar și întregii lumi civilizate, acest cumplit carnagiu) este admirabilă și vitală pentru pacea Terrei. Ea, această solidaritate, trebuie consolidată și continuată cu prețul oricăror jertfe. Doar așa și nu prin negocieri inutile (cu câinele turbat nu negociezi), se va pune capăt acestui cumplit război, descurajând și alte asemenea tentative, oprind înaintarea acestuia, aducând vinovații în fața unui calificat Tribunal al Umanității. Altă cale, din câte se arată, nu există. Această Sfântă Pace pe care o așteptăm cu toții, pace pentru care plătește din greu Ucraina, dar și țările aliate care o sprijină, trebuie să fie cimentată, atât în prezent, cât și pe viitor, atât prin unitatea monolit a țărilor democratice, cât și prin eradicarea ipocriziei, a falsității, a deciziilor oportuniste din unele cancelarii europene și nu numai.

Pentru conformitate, A.G.