Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sandu: Fostul director SIS și…

Sandu: Fostul director SIS și adjunctul său trebuie să răspundă pentru deciziile abuzive privind expulzarea profesorilor turci

Mâine, 6 septembrie, se va împlini un an de când au avut loc îndepărtările abuzive ale celor șapte profesori turci de pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, la începutul ședinței Guvernului de ieri, 4 septembrie, șefa Executivului, Maia Sandu, a menționat că există probe care demonstrează că deciziile abuzive au fost luate de către fostul director al Serviciului de Informații și Securitate ( SIS ), Vasile Botnari și de către fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga.

Astfel, Maia Sandu a solicitat procurorilor din cadrul Procuraturii orașului Chișinău să investigheze acest caz cu toată seriozitatea și să nu tergiverseze procesul.

„Există niște suspiciuni că acolo procurorii nu sunt suficient de interesați ca să cerceteze această cauză cu toată seriozitatea. Fac apel și către Procurorul orașului Chișinău, dar și către Procurorul general, să se asigure că acest caz este investigat cu cea mai mare seriozitate și la momentul potrivit societatea să fie informată, să ne fie oferite mai multe detalii despre acest abuz și, respectiv, cei care sunt implicați, să fie sancționați”, a spus Maia Sandu.

Șapte cetățeni străini au fost expulzați pe 6 septembrie 2018 din Republica Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini foto și video care surprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți.

SIS declara anterior că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

În iunie curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a declarat că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului.