Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ruda șefului Serviciului Vamal reținută…

Ruda șefului Serviciului Vamal reținută pentru corupție în Vamă

Victor Manoli și Veaceslav Parfene, șeful și adjunctul Biroului Vamal Ungheni, promovați în funcție de actualul șef al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, au ajuns în custodia organelor de drept, fiind reținuți pentru 72 de ore pentru corupere pasivă. Victor Manoli este un susținător activ al Partidului Democrat, iar Veaceslav Parfene, șeful adjunct al Biroului, este o rudă a actualului șef al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. 

Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), a declarat, în cadrul unui briefing, că urmărirea penală a fost începută de către Direcția Teritorială Nord a CNA la sfârșit de octombrie, curent, în baza art. 324, Cod Penal, pe faptul coruperii pasive comise de funcționari din cadrul Serviciului Vamal (SV). „Au fost autorizate mai multe măsuri speciale de investigație, iar în cadrul lor am reușit să demonstrăm faptul pretinderii și primirii de către colaboratorii Biroului Vamal Ungheni a mai multor sume de bani pentru exercitarea atribuțiilor ce le revin conform funcției. S-a constatat că ei estorcau și primeau bani de la cetățenii care traversează frontiera de stat a R. Moldova, spre și dinspre România. Banii erau percepuți pentru a nu efectua controalele mărfurilor la intrare, pentru a nu indica valoarea exactă a mărfii, pentru perfectarea drepturilor de import. În consecință, în bugetul de stat nu ajungeau mijloace financiare care trebuiau să fie plătite în calitate de impozit sau în calitate de taxe vamale… Au fost efectuate 18 percheziții. 15 persoane au fost reținute, printre acestea – șeful Biroului Vamal, adjunctul șefului, șeful postului vamal, 3 șefi de tură și 9 inspectori”, a menționat Zumbreanu. Acesta susține că persoanele reținute estorcau și primeau sume cuprinse între 50 de lei și 200 de euro.

Un membru PD și o rudă a lui Vrabie cu rude în partid

Victor Manoli și Andrian Candu

Victor Manoli, șeful Biroului Vamal Ungheni, este membru al Partidului Democrat. Acesta a lucrat anterior mai mulți ani la Vama Sculeni, după care a activat în organele cadastrale din Chișinău. Înainte de a reveni la Vamă, a condus secția Căilor Ferate a Moldovei (CFM) de la Basarabeasca. Pe o rețea de socializare, Manoli apare în imagini alături de liderii PD, inclusiv în compania lui Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova. După ce Vitalie Vrabie a fost instalat șef la SV, Manoli a revenit și el în acest sistem, fiind numit șeful Biroului Vamal Ungheni.

Victor Manoli la un eveniment al PD

Deși în spațiul public s-a vehiculat faptul că printre cei reținuți s-ar afla și „cumnatul lui Vitalie Vrabie”, informația nu corespunde adevărului. Veaceslav Parfene, persoana ajunsă după gratii, este, de fapt, o rudă mai îndepărtată a actualului șef al SV, care, însă, a fost promovată tot în perioada lui Vrabie. Mai exact, Veaceslav Parfene  este fratele soției lui Iurie Vrabie care, la rându-i, este fratele lui Vitalie Vrabie. Iurie Vrabie este vicepreședintele Organizației raionale de partid Ungheni a PD și șeful Organizaţiei orăşănești Ungheni a formațiunii. Iurie Vrabie este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din domeniul agriculturii din raionul Ungheni. Într-o afacere, acesta este partener și cu soția lui Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Șeful Serviciului Vamal: „Da, eu i-am numit. Pe unul șef, pe unul adjunct”

Victor Manoli, în dreapta lui Vitalie Vrabie

Deși din anticamera lui Vitalie Vrabie ni s-a transmis că acesta este prea ocupat pentru a discuta cu noi, fiind într-o ședință, iar ulterior va pleca la ședința Guvernului, iar Serviciul de Presă al SV ne-a cerut să remitem întrebările în scris, l-am găsit pe șeful SV la unul din numerele sale de telefon personale. Acesta a recunoscut că șefii Biroului Vamal Ungheni reținuți de CNA au fost promovați de el în aceste funcții.

„Ei erau în sistem. Care e problema? Erau în sistem până a veni eu în Vamă. Da, unul e rudă, dar el are un stagiu de 20 de ani de activitate în Vamă. Nu eu i-am făcut pe ei vameși. Da, eu i-am numit. Pe unul șef, pe unul adjunct. Cel care a fost înainte lui a fost transferat șef la Bălți, adjunctul a fost eliberat pe probleme de integritate. Noi avem numiți lideri în permanență. Dacă aș avea regrete, dvs ce o să vă dea? Eu am regrete pentru situațiile care se întâmplă, dar nu pun regretele pe rude, pe cunoștințe. Pentru mine toți sunt în egală măsură colaboratori vamali și trebuie să respecte legea și Codul Vamal. Regretele sunt că mai sunt oameni în sistem care provoacă dureri de cap. În condițiile legii, nu trebuie să admitem nimic, iar organele de resort trebuie să se clarifice. Nu este loc de sentimente”. Întrebat dacă nu se simte vizat de acțiunile CNA-ului, Vrabie a precizat că „eu nu pot să știu ce are de gând să facă CNA. Eu nu sunt implicat în lucruri și nu am nicio legătură cu cele care s-au întâmplat. Dacă CNA documentează oamenii, nu îmi raportează mie. Dacă dânșii au ceva în adresa mea, ei au să anunțe în modul stabilit”, zice Vitalie Vrabie.

SV a reacționat la perchezițiile și reținerile CNA-ului și, printr-un comunicat de presă, anunțând că a fost dispusă inițierea unei anchete de serviciu. „SV își exprimă disponibilitatea acordării suportului necesar organelor de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor producerii ilegalităților invocate. Totodată, în vederea asigurării unei capacități optime de activitate a subdiviziunilor menționate, directorul general al SV, Vitalie Vrabie a dispus rechemarea din concediu a tuturor colaboratorilor vamali și prezentarea acestora, în decurs de 24 de ore, în cadrul entităților respective”, anunță instituția.

P.S.

În ediția tipărită a Ziarului de Gardă din 15 decembrie 2016, în articolul „Ruda șefului Serviciului Vamal reținută pentru corupție” s-a strecurat o eroare regretabilă. Persoana reținută, ruda șefului Serviciului Vamal, se numește Veaceslav Parfene și nu Veaceslav Panfil, așa cum se menționează în articol. Ziarul de Gardă își cere scuze de la cititori pentru eroarea comisă.