Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția României, după promulgarea legii…

Reacția României, după promulgarea legii privind limba română: „O evoluție foarte importantă, întemeiată pe adevărul istoric”

Sursa foto: parlament.md

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a salutat promulgarea de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, a legii prin care „limba română” devine limba oficială din R. Moldova, menționând că această decizie este „întemeiată pe adevărul istoric”.

„Romania salută promulgarea astăzi, de către Președintele Maia Sandu, a legii ce consacră faptul că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. O evoluție foarte importantă, întemeiată pe adevărul istoric și care aprofundează comunitatea noastră de limbă, istorie și cultură”, a transmis ministrul pe Twitter.

Legea, care prevede că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova, a fost votată de Parlamentul de la Chișinău pe 16 martie și promulgată de președinta Maia Sandu pe 22 martie 2023. Potrivit acestei legi, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” și votat în a doua lectură cu 58 de voturi. Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu au au votat pentru acest proiect și au afișat pancarte cu: „Constituția RM: Moldova, Moldovei, moldoveneasc㔄Poporul este suveran! PAS-ul este tiran” și „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, „în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.