Răspunsurile celor din PAS, PSRM și PPDA la propunerea PDM de a organiza o întâlnire pe platformă parlamentară
Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS), Partidul Socialiștilor din R. Moldova și Platforma DA au acceptat propunerea Partidului Democrat de a organiza o întâlnire pe platformă parlamentară între cele 4 formațiuni. Astfel, cele 4 partide se vor întruni la Parlament, marți, 11 august, la ora 10:00.
La discuții ar urma să participe câte 3 reprezentanți din fiecare fracțiune parlamentară.
Subiectele propuse spre discuție sunt următoarele:
1. Situația gravă din agricultură provocată de secetă
2. Pandemia COVID-19
3. Asigurarea desfășurării alegerilor libere și corecte
Potrivit unui comunicat al formațiunii PPDA, președintele fracțiunii, Alexandr Slusari, susține că Parlamentul a fost trimis în vacanță cu o iresponsabilitate greu de subestimat în momentul când măsurile de sprijin pentru sectorul agrar erau mai mult decât imperioase.
„În conformitate cu decizia Biroului politic al Platformei Demnitate și Adevăr, în calitate de președinte al Fracțiunii noastre parlamentare, am reiterat astăzi îndemnul adresat deputaților de a demara urgent procedura convocării ședinței extraordinare a Parlamentului pe problema domeniului agricol care riscă să falimenteze. Insistăm să discutăm acest subiect cu toți deputații din Parlament”, a declarat Slusari.
Pavel Filip, liderul democraților, a anunțat că PDM a pregătit și agenda de discuții pentru întrevederea în formatul PDM, PSRM, PAS și Platforma DA.
„Agenda de discuții pe care o propunem este cea care preocupă nu doar Partidul Democrat, dar și Partidul PAS, dar și Platforma DA, dar și PSRM. Sunt teme care preocupă cetățenii în primul rând.
Un subiect important pe care îl vom propune spre discuție este situația gravă din agricultură, provocată de secetă. Agricultori vor să vadă că în Parlament se discută constructiv și serios despre problemele lor. Am certitudinea că împreună cu cei sinceri preocupați de acest sector vom putea găsi o ieșire din situație care să mulțumească agricultorii.
O a doua problemă care trebuie discutată pe această platformă este asigurarea desfășurării alegerilor libere și corecte. Au existat în spațiul public îngrijorări și nemulțumiri privind modificarea Codului Electoral. Cred că este important să ascultăm propunerile partidelor în acest sens și să găsim soluții că alegerile să se desfășoare liber, transparent și în cele mai bune condiții.
Trei – Pandemia Covid 19. Au răsunat până acum de la această tribună zeci de propuneri și idei, unele mai bune, altele mai puțin realiste, dar cred că este cazul să le trecem în revistă pe toate și să vedem cum putem îmbunătăți situația. Nimeni nu a fost pregătit pentru această pandemie și prin urmare nu poate pretinde că deține adevărul în ultimă instanță. De aceea, mai multe minți bine intenționate vor genera soluții mai bune pentru oameni.
Activitatea mediului de afaceri, anul școlar, redeschiderea grădinițelor – e important să vedem ce viziuni are fiecare partid și să ne unim forțele. Acest dialog comun ar fi un semnal de normalitate care să arate cetățenilor că dincolo de ceea ce ne separă suntem capabil să dialogăm și să venim cu toții cu propuneri pentru a le face viața mai bună.
Toate partidele politice au făcut mai multe declarații care au vizat aceste teme, au existat și câteva propuneri cred că e bine să le discutăm și să nu nu așteptăm până la o nouă sesiune parlamentar”, a declarat Pavel Filip.
Premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat marți, 28 iulie, într-o conferință de presă că Guvernul va aloca 350 de milioane de lei pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei și ploilor cu grindină, dar nu a specificat când anume vor ajunge banii la fermieri.