• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.5

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.5
  02 februarie 2019 | 15:10

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  În circumscripția numărul 5, care cuprinde 19 localități din Glodeni și 9 localități din raionul Râșcani, s-au înscris opt concurenți electorali. Primul în buletinul de vot va figura Ion Leucă, candidatul democraților. Următorii din listă sunt Alexandr Minizianov (PSRM), Irina Dvorjascaia (Partidul „Șor”), Stela Onuțu (Partidul Nostru) și candidatul independent Mihai Corj. Ultimii în buletin vor figura candidatul PL, Ion Purice, Rodica Nemerenco înaintată de Blocul ACUM și candidatul independent Nicolae Gorcea.

  Foto: pdm.md

  Ion Leucă, PDM

  Ion Leucă deține funcția de Președinte al Raionului Glodeni începând cu 9 iulie 2015. Potrivit Alege2019,  Leucă a fost participant al  conflictului armat de pe Nistru (platoul Cocieri, or. Tighina). Pe parcursul anilor acesta a fost decorat cu Ordinul Republicii Moldova „Credință Patriei”, cl. III, Medalia Republicii Moldova „Crucea Comemorativă” și Insigna MAI „Vulturul de Aur”.

  Conform declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Ion Leucă a obținut un salariu de 316 mii de lei din funcția de președinte de raion. Membrul PDM deține un teren intravilan, o casă de locuit de 119 m2 și două automobile de model Toyota Corolla și VW Touareg.

  Foto: socialistii.md

  Alexandr Minizianov, PSRM

  Alexandr Minizianov este Secretarul Organizației Teritoriale Glodeni și membru al Consiliului Republican al PSRM. Acesta este și consilier în or. Glodeni din partea PSRM, precizează Alege2019. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, omul de afaceri a donat formațiunii sale 178.200 de lei. El s-a regăsit pe locul 43 în lista candidaţilor PSRM la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În 2016, în cadrul campaniei electorale prezidențiale, Alexandr Minizianov a donat pentru Igor Dodon 107.400 de lei.

  În declarația de avere și interese a candidatului PSRM se menționează că acesta a avut un salariu de circa 5 mii de lei în perioada 2017 – 2018. Minizianov a mai avut în această perioadă un venit de aproximativ 285 de mii de lei din oferirea în arendă a unor spații comerciale, dar și 20 de mii de lei din înstrăinarea unui bun. Candidatul de la Glodeni deține șase terenuri agricole și intravilane,  o casă de locuit de 135 m2, și cote părți în cinci spații comerciale. La averea candidatului se mai adaugă și patru automobile, două dintre care le are în proprietare, iar două le conduce prin mandat. În 2013 Minizianov a contractat un împrumut în mărime de 1,3 milioane de lei, scadent în 2023.

  Foto: Facebook/Irina Dvorjanscaia

  Irina Dvorjanscaia, Partidul „Șor”

  Irina Dvorjanscaia este o femei de afaceri din r. Glodeni. Potrivit Alege2019, Dvorjanscaia este fondatoarea și administratoarea companiei ÎI Ianita-Dvorjanscaia (înregistrată în 1994), cu activități în domeniul comerțului. Irina Dvorjascaia s-a aflat pe locul 4 în lista electorală a Mișcării Social-Politice „Ravnopravie” pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Formațiunea sa însă s-a retras din cursa electorală pe ultima sută de metri.

  Conform declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Dvorjascaia a primit un salariu în mărime de circa 74 de mii de lei. Candidata partidului „Șor” deține o casă de locuit pe care a primir-o donație în 2002 și un alt bun imobil pe care l-a procurat în 2009.

  Foto: pnru.md

  Stela Onuțu, Partidul Nostru

  Din 2015 Stela Onuțu a fost aleasă primar al orașului Glodeni din partea Partidului Nostru.

  Candidatul Partidului Nostru declară că în perioada 2017 -2018 a obținut un salariu în mărime de aproape 218 mii de lei din funcția de primar, la care se mai adaugă o pensie alimentară pentru copii minori în mărime de 32 500 de lei. Stela Onuțu nu a trecut în declarația de avere și interese personale nici un apartament, casă, teren sau vreo altă avere imobilă. Onuțu susține că nu are nici mașină, conturi bancare sau alte interese.

  Foto: infotag.md

  Mihai Corj, candidat independent

  Mihai Corj este doctor în drept, conferențiar universitar, decan al Facultății de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept și este președinte al Institutului de Creație Legislativă „LEX SCRIPTA”. Mihai Corj, care activează drept jurist din 1993, a participat în noiembrie 2015, alături de alți șase candidați, la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului. Postul a fost însă ocupat de un alt candidat. În 2016 Corj a participat și la alegerile prezidențiale.

  Corj susține că în perioada 2017 – 2018 nu a obținut nici un salariu de la locul de muncă. În declarația de avere și interese personale acesta a trecut două terenuri intravilane și trei apartamente.

  Foto: Facebook/Ion Purice

  Ion Purice, PL

  Ion Purice este președinte al Clubului Studenților Liberali și vicedirector la IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 4.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Purice a ridicat un salariu de peste 231 mii de lei din funcția de vicedirector, dar și 29 de mii de lei de la Secretariatul Parlamentului. Candidatul PL nu declară nici un teren, apartament sau casă de locuit. Acesta indică însă că deține un automobil de model Opel Meriva, procurat în 2018 cu 60 de mii de lei. Tot în 2018 Purice a contractat un împrumut de 85 de mii de lei, scadent în 2023.

  Foto: acum.md

  Rodica Nemerenco, Blocul ACUM

  Candidata Blocului ACUM este jurnalist de profesie și activează în calitate de producător TV la „TV PRIM”.

  În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Nemerenco indică un salariu de circa 157 de mii de lei de la Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială din Moldova. Candidata Blocului ACUM declară o casă de locuit de 100 m2, dar și un apartament, primit în donație, pe care l-a dobândit în 2018.

  Nicolae Gorcea, candidat independent

  Conform informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Gorcea este de profesie inginer mecanic și politolog. Acesta activează în calitate de director la SA „Faur Constructor”, la care deține o cotă majoritară de participare. În declarația de avere și interese personale Gorcea indică că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de aproape 188 de mii de lei de la SA „Faur-Constructor”. Candidatul independent a trecut în declarația sa și o casă de locuit pe care o are în posesie, dar și un apartament pe care îl deține din 1986. Gorcea mai deține și un automobil de model Audi A-4, procurat în 2004 cu 80 de mii de lei, dar și un VAZ – 2107, fabricat în 1985.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 5

  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Toți locuitorii unui bloc dintr-o suburbie a capitalei, plasați în regim strict de izolare

  Locuitorii unui bloc de locuit, cu 386 de apartamente, din comuna Stăuceni au fost plasați, începând de marți, 7 aprilie, în regim strict de izolare până cel puțin pe 16 aprilie. Decizia a fost luată de către C…
  Toți locuitorii unui bloc dintr-o suburbie a capitalei, plasați în regim strict de izolare

  New York nu mai face față. „O parte dintre morți ar putea fi îngropați temporar în parc”

  Autoritățile din New York apelează la măsuri urgente pentru a face față numărului mare de morți înregistrat pe fondul pandemiei de COVID-19, scrie Skynews. Directorul Consiliului Local pentru probleme de sănăta…
  New York nu mai face față. „O parte dintre morți ar putea fi îngropați temporar în parc”

  Apel comun: Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase

  Un grup de ONG-uri din domeniul drepturilor omului vine cu un Apel comun adresat autorităților în contextul evenimentelor din aprilie 2009. Se cere, inclusiv publicarea informației privind funcționarii de stat…
  Apel comun: Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase

  VIDEO/ Încă două decese din cauza infecției cu Covid-19. Detalii de la autorități

  Încă două persoane au decedat fiind răpuse de infecția cu noul coronavirus. Între timp, ministra Sănătății a anunțat că 77 de pacienți infectați cu Covid-19 sunt în stare gravă. Potrivit ministrei, în ultimele…
  VIDEO/ Încă două decese din cauza infecției cu Covid-19. Detalii de la autorități

  Două puncte de trecere a frontierei cu Ucraina își sistează activitatea

  Alte două puncte de trecere a frontierei „Criva- Mamaliga” (rutier) și „Mirnoe – Tabaki” (rutier) își sistează, temporar, activitatea. Cele două puncte vor fi nefuncționale din data de 7 aprilie 2020, începând…
  Două puncte de trecere a frontierei cu Ucraina își sistează activitatea

  Mediciniștii – voluntari în lupta cu noul tip de coronavirus

  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova informează că la scurt timp după ce a fost declarată stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, studenții…
  Mediciniștii – voluntari în lupta cu noul tip de coronavirus