• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.5

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.5
  vizualizări
  02 februarie 2019 | 15:10

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  În circumscripția numărul 5, care cuprinde 19 localități din Glodeni și 9 localități din raionul Râșcani, s-au înscris opt concurenți electorali. Primul în buletinul de vot va figura Ion Leucă, candidatul democraților. Următorii din listă sunt Alexandr Minizianov (PSRM), Irina Dvorjascaia (Partidul „Șor”), Stela Onuțu (Partidul Nostru) și candidatul independent Mihai Corj. Ultimii în buletin vor figura candidatul PL, Ion Purice, Rodica Nemerenco înaintată de Blocul ACUM și candidatul independent Nicolae Gorcea.

  Foto: pdm.md

  Ion Leucă, PDM

  Ion Leucă deține funcția de Președinte al Raionului Glodeni începând cu 9 iulie 2015. Potrivit Alege2019,  Leucă a fost participant al  conflictului armat de pe Nistru (platoul Cocieri, or. Tighina). Pe parcursul anilor acesta a fost decorat cu Ordinul Republicii Moldova „Credință Patriei”, cl. III, Medalia Republicii Moldova „Crucea Comemorativă” și Insigna MAI „Vulturul de Aur”.

  Conform declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Ion Leucă a obținut un salariu de 316 mii de lei din funcția de președinte de raion. Membrul PDM deține un teren intravilan, o casă de locuit de 119 m2 și două automobile de model Toyota Corolla și VW Touareg.

  Foto: socialistii.md

  Alexandr Minizianov, PSRM

  Alexandr Minizianov este Secretarul Organizației Teritoriale Glodeni și membru al Consiliului Republican al PSRM. Acesta este și consilier în or. Glodeni din partea PSRM, precizează Alege2019. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, omul de afaceri a donat formațiunii sale 178.200 de lei. El s-a regăsit pe locul 43 în lista candidaţilor PSRM la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În 2016, în cadrul campaniei electorale prezidențiale, Alexandr Minizianov a donat pentru Igor Dodon 107.400 de lei.

  În declarația de avere și interese a candidatului PSRM se menționează că acesta a avut un salariu de circa 5 mii de lei în perioada 2017 – 2018. Minizianov a mai avut în această perioadă un venit de aproximativ 285 de mii de lei din oferirea în arendă a unor spații comerciale, dar și 20 de mii de lei din înstrăinarea unui bun. Candidatul de la Glodeni deține șase terenuri agricole și intravilane,  o casă de locuit de 135 m2, și cote părți în cinci spații comerciale. La averea candidatului se mai adaugă și patru automobile, două dintre care le are în proprietare, iar două le conduce prin mandat. În 2013 Minizianov a contractat un împrumut în mărime de 1,3 milioane de lei, scadent în 2023.

  Foto: Facebook/Irina Dvorjanscaia

  Irina Dvorjanscaia, Partidul „Șor”

  Irina Dvorjanscaia este o femei de afaceri din r. Glodeni. Potrivit Alege2019, Dvorjanscaia este fondatoarea și administratoarea companiei ÎI Ianita-Dvorjanscaia (înregistrată în 1994), cu activități în domeniul comerțului. Irina Dvorjascaia s-a aflat pe locul 4 în lista electorală a Mișcării Social-Politice „Ravnopravie” pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Formațiunea sa însă s-a retras din cursa electorală pe ultima sută de metri.

  Conform declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Dvorjascaia a primit un salariu în mărime de circa 74 de mii de lei. Candidata partidului „Șor” deține o casă de locuit pe care a primir-o donație în 2002 și un alt bun imobil pe care l-a procurat în 2009.

  Foto: pnru.md

  Stela Onuțu, Partidul Nostru

  Din 2015 Stela Onuțu a fost aleasă primar al orașului Glodeni din partea Partidului Nostru.

  Candidatul Partidului Nostru declară că în perioada 2017 -2018 a obținut un salariu în mărime de aproape 218 mii de lei din funcția de primar, la care se mai adaugă o pensie alimentară pentru copii minori în mărime de 32 500 de lei. Stela Onuțu nu a trecut în declarația de avere și interese personale nici un apartament, casă, teren sau vreo altă avere imobilă. Onuțu susține că nu are nici mașină, conturi bancare sau alte interese.

  Foto: infotag.md

  Mihai Corj, candidat independent

  Mihai Corj este doctor în drept, conferențiar universitar, decan al Facultății de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept și este președinte al Institutului de Creație Legislativă „LEX SCRIPTA”. Mihai Corj, care activează drept jurist din 1993, a participat în noiembrie 2015, alături de alți șase candidați, la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului. Postul a fost însă ocupat de un alt candidat. În 2016 Corj a participat și la alegerile prezidențiale.

  Corj susține că în perioada 2017 – 2018 nu a obținut nici un salariu de la locul de muncă. În declarația de avere și interese personale acesta a trecut două terenuri intravilane și trei apartamente.

  Foto: Facebook/Ion Purice

  Ion Purice, PL

  Ion Purice este președinte al Clubului Studenților Liberali și vicedirector la IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 4.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Purice a ridicat un salariu de peste 231 mii de lei din funcția de vicedirector, dar și 29 de mii de lei de la Secretariatul Parlamentului. Candidatul PL nu declară nici un teren, apartament sau casă de locuit. Acesta indică însă că deține un automobil de model Opel Meriva, procurat în 2018 cu 60 de mii de lei. Tot în 2018 Purice a contractat un împrumut de 85 de mii de lei, scadent în 2023.

  Foto: acum.md

  Rodica Nemerenco, Blocul ACUM

  Candidata Blocului ACUM este jurnalist de profesie și activează în calitate de producător TV la „TV PRIM”.

  În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Nemerenco indică un salariu de circa 157 de mii de lei de la Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială din Moldova. Candidata Blocului ACUM declară o casă de locuit de 100 m2, dar și un apartament, primit în donație, pe care l-a dobândit în 2018.

  Nicolae Gorcea, candidat independent

  Conform informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Gorcea este de profesie inginer mecanic și politolog. Acesta activează în calitate de director la SA „Faur Constructor”, la care deține o cotă majoritară de participare. În declarația de avere și interese personale Gorcea indică că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de aproape 188 de mii de lei de la SA „Faur-Constructor”. Candidatul independent a trecut în declarația sa și o casă de locuit pe care o are în posesie, dar și un apartament pe care îl deține din 1986. Gorcea mai deține și un automobil de model Audi A-4, procurat în 2004 cu 80 de mii de lei, dar și un VAZ – 2107, fabricat în 1985.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 5

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  La 11 iulie zeci de mii de oameni din regiunea Habarovsk din Rusia au participat la o acțiune de protest în apărarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, anunță meduza.io. Mass-media locală a calificat acți…
  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partidului și nici măcar o…
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor