• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.18

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.18
  vizualizări
  07 februarie 2019 | 16:36

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția uninominală numărul 18 include 21 de localități din raionul Orhei și Călărași. Pentru un mandat de deputat în această circumscripție vor lupta șase candidați. Primul în buletinul de vot este Vasile Costin, candidatul PDM, urmat de primarul de Orhei, Ilan Șor și de candidatul PCRM, Svetlana Căpățină. Următorii în buletin figurează Mihail Catraniuc, înaintat de PSRM, Valeriu Munteanu, candidat al Blocului ACUM și Dorin Zghibarța (PL).

  Foto: candidat.md

  Vasile Costin, PDM

  Costin activează în funcția de șef al oficiului teritorial Orhei a Cancelariei de Stat. Anterior acesta a fost președinte de sindicate, conducător de întreprinderi și șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei. Potrivit profilului publicat de partid, Costin a activat și în funcția de președintele Consiliului SA Construcția-24, dar și director general al SA Confort.

  Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018, din funcția de reprezentant al Guvernului, Costin a ridicat un salariu de 139 de mii de lei, la care se mai adaugă circa 130 de mii de lei, venit obținut de la Inspectoratul de Stat al Muncii și peste 54 de mii de lei, salariul de la un SRL. Candidatul nu declară niciun bun imobil, ci doar două automobile. Totodată în aceeași perioadă, Costin a donat bunuri în mărime de 45 de mii de euro, iar în 2014 a contractat un împrumut în mărime de un milion de lei, la o rată a dobânzii de 12.5%, scadent în 2024.

  Ilan Șor

  Ilan Șor, Partidul „Șor”

  Ilan Șor s-a implicat în politică în 2015. Atunci  el se afla în arest la domiciliu, fiind cercetat penal în dosarul privind furtul miliardului. Ulterior, Șor a fost eliberat pentru a se implica în campania electorală, iar în rezultat acesta a devenit primar de Orhei

  În 2017 Șor a fost condamnat  la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Anterior, pe nume lui Ilan Şor a mai fost deschis un dosar pentru abuz în serviciu la administrarea „Băncii de Economii” SA şi „Banca Socială” SA. Totuşi, deşi au trecut patru ani de când Şor a fost pus sub acuzare, acest dosar penal nu a fost încă trimis în judecată, PA invocând „complexitatea cauzei penale şi necesitatea cunoştinţelor speciale în domeniul financiar-bancar”. Ilan Şor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll, ca fiind unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

  Potrivit declaraţiei de avere şi interese pentru 1 ianuarie 2017-27 decembrie 2018, Şor a avut un salariu de circa 124 de mii de lei în funcţia de primar de Orhei, adică, în mediu, circa 5 mii de lei pe lună. Soţia sa, interpreta Jasmin, ar fi câştigat aproximativ 4 milioane de ruble, echivalentul a 1 milion de lei moldoveneşti. Ilan Șor mai deține o casă de locuit de 201.8 m.p., achiziționată în 2014, două apartamente de 239.4 m.p. și 158 m.p. și 1/2 dintr-un apartament de 57.1 m.p.. Primarul de Orhei este proprietarul a unui autoturism Bentley Continental fabricat în 2010, achiziționat cu peste 2.5 milioane de lei în 2014.

  Raportat la veniturile modeste, Şor are datorii de milioane.  Deşi a recunoscut în repetate rânduri că este deţinătorul mai multor afaceri de succes, unele moştenite de la tatăl său, altele dobândite între timp, aceste firme nu se regăsesc în declaraţia de avere depusă la CEC. Mai multe informații despre averea lui Șor puteți citi în următorul articol: Ilan (off)Şor, miliardar în autodenunţuri, cu datorii de milioane în declaraţiile de avere”.

  Foto: alege2019.md

  Svetlana Căpățină, PCRM

  Conform informațiilor disponibile pe site-ul CEC, candida PCRM activează în calitate de specialist principal-metodist în cadrul Direcției Generale Educație a Consiliului Raional Orhei.

  În declarația de avere și interese personale, Svetlana Căpățină indică că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de aproape 103 mii de lei, și o pensie de invaliditate de circa 14 mii de lei. Candidata PCRM nu deține niciun apartament, nicio casă de locuit sau vreun teren. Aceasta indică doar un bun imobil, dobândit în 2015, al cărui valoare declarată este de 267 de mii de lei.

  Foto: socialistii.md

  Mihail Catraniuc, PSRM

  Potrivit profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, în perioada 2000 – 2012, Catraniuc a fost director al Filialei Orhei a SA „Moldtelecom”. A fost însă disponibilizat, alături de alți directori de filiale, în legătură cu reorganizarea Companiei și reducerile de personal. Mihail Catraniuc și alți foști directori de filiale s-au judecat ulterior cu „Moldtelecom” pentru obținerea unei compensații pentru concediere, însă au pierdut definitiv procesul, în anul 2014. Până în anul 2012 a făcut parte din Partidul Comuniștilor.

  Din 2017 până în prezent M. Catraniuc activează la SRL Ideal-Shop. În declarația de avere, candidatul nu indică niciun venit propriu pentru ultimii doi ani a avut venituri modeste: 42 de mii de lei în doi ani. Familia sa deține două apartamente, dobândite în anii 2000 și 2001, iar în anul 2017 a intrat în posesia unui spațiu comercial de 38 de metri pătrați, al cărui valoare ar fi de 57 885 de lei. Familia lui Mihail Catraniuc mai deține și două autoturisme de marcă Volkswagen, care costă 60.000 lei și 80.000 lei.

  Valeriu Munteanu, Blocul ACUM

  Valeriu Munteanu, care s-a retras recent din PL, se află pe prima scenă a politicii de la Chişinău de aproape un deceniu. Revenit din România, unde şi-a făcut studiile, în 2007, Munteanu este ales primar al localităţii de baştină – Floreni, Anenii Noi, funcţie pe care a deţinut-o până la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009, când a fost ales deputat pe listele Partidului Liberal (PL). Şi-a păstrat mandatul de deputat şi după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 şi 30 noiembrie 2014. La 30 iulie 2015 a fost numit ministru al Mediului, funcţie pe care a părăsit-o doi ani mai târziu, pe 29 mai 2017, după ce PL a ieşit din coaliţia de guvernare.

  În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Munteanu declară un venit de peste 118 mii lei de la Ministerul Mediului,72 mii lei, de la Partidul Liberal și o indemnizație de eliberare de la Minister de 19.170 lei. Candidatul declară o casă de locuit cu o suprafaţă de 220.4 m.p., dată în exploatare în 2012. Valeriu Munteanu deţine două automobile: o Skoda Octavia, fabricată în 2014 şi cumpărată în 2017, şi un Volvo XC90, produs în 2009 şi cumpărat în 2015.

  Foto: alege2019.md

  Dorin Zghibarța, PL

  Conform informațiilor disponibile pe Alege 2019, Zghibarță este Vice-președinte al raionului Orhei din 17 septembrie 2015. Anterior, în perioada iunie 2007-iunie 2015 acesta a fost primar al comunei Morozeni, raionul Orhei.

  În declarația de avere și interese personale, Zghibarța declară un salariu de 158 de mii de lei de la Consiliul raional și o pensie pentru persoane aflate la întreținere de 57 de mii de lei. Acesta deține trei terenuri agricole și un automobil Peugeot 307.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 18

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19: „Până în ultima zi a fost o persoană activă, energică și plină de viață”

  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19. Anunțul a fost făcut de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Pr…
  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19: „Până în ultima zi a fost o persoană activă, energică și plină de viață”

  PSRM și PD anunță că vor vota legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova(PSRM) și Partidul Democrat(PD) au decis astăzi, 5 iunie, că vor vota, în lectură finală, Legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru ob…
  PSRM și PD anunță că vor vota legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE

  Primul caz de infectare la Curtea Supremă de Justiție. Instituția va activa în regim special

  Curtea Supremă de Justiție informează că în cadrul instituției a fost confirmat un caz de infectare cu noul tip de coronavirus. Astfel, începând cu 9 iunie, în cadrul Curții se instituie regim special de muncă.
  Primul caz de infectare la Curtea Supremă de Justiție. Instituția va activa în regim special

  Maia Sandu îndeamnă cetățenii să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor: „Să te expui riscului de îmbolnăvire nu înseamnă să fii curajos, asta înseamnă să fii iresponsabil”

  Lidera Partidul Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, îndeamnă cetățenii R. Moldova printr-o înregistrare video să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor. „În fiecare an, de Paștele Blajinilor, împreună cu…
  Maia Sandu îndeamnă cetățenii să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor: „Să te expui riscului de îmbolnăvire nu înseamnă să fii curajos, asta înseamnă să fii iresponsabil”

  Peste trei mii de polițiști vor asigura ordinea publică de Paștele Blajinilor. Cei care nu vor respecta regulile riscă amenzi de 22.500 lei

  În legătură cu organizarea sărbătorii Paștele Blajinilor, în perioada 7-8 iunie, peste 3 mii de polițiști, carabinier și salvatori vor asigurara ordinea publică și monitorizarea respectării regulilor de preveni…
  Peste trei mii de polițiști vor asigura ordinea publică de Paștele Blajinilor. Cei care nu vor respecta regulile riscă amenzi de 22.500 lei

  Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general

  Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a expediat în adresa președintelui Parlamentului, prim-ministrului și ministrului Educației, Culturii și Cercetării o scrisoare prin care solicită…
  Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general